Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Wat doet het FAVV voor de consumenten? > De Nationale Opsporingseenheid van het FAVV: meer dan 500 onderzoeken naar fraude in 2016

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
De Nationale Opsporingseenheid van het FAVV: meer dan 500 onderzoeken naar fraude in 2016 Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 29.06.2018


Gesjoemel met etiketten op vlees? Of een insecticide, zoals fipronil, gebruiken waar het niet is toegelaten? Onze collega’s van de Nationale Opsporingseenheid (NOE) werken hard om zulke fraude in de voedselketen op te sporen én te bestrijden. De cijfers spreken voor zich: van 2013 tot 2016 is het aantal fraudedossiers bij het FAVV verdrievoudigd.


Fraude?

Heel wat Belgen denken bij die term misschien eerder aan de FOD Financiën dan aan het Voedselagentschap. Maar ook in de voedselketen kan er zich gesjoemel voordoen om daar profijt uit te halen. In zijn activiteitenverslagen omschrijft het Voedselagentschap ‘food fraud’ als volgt: het opzettelijk of intentioneel substitueren, toevoegen, wijzigen of verkeerd voorstellen van voeding, ingrediënten, verpakkingen, etiketten, productinformatie, of valse of misleidende claims aangaande een product, met als doel een economisch voordeel te behalen, in voorkomend geval met mogelijk nadelige gevolgen voor de gezondheid van consument, plant of dier.


De Nationale Opsporingseenheid (NOE)

Natuurlijk houden onze ‘gewone’ controleurs en inspecteurs op het terrein hun ogen en oren open voor dit soort fraude. Maar het is met deze eerstelijnscontroles niet anders dan die in de geneeskunde: als het om een meer complexe ‘aandoening’ gaat, verwijst de huisarts je door naar een specialist. Die specialisten binnen het Voedselagentschap zitten bij de Nationale Opsporingseenheid of NOE. Zo’n 20 collega’s werken er nauw samen met de parketten, federale of lokale politie om fraudedossiers aan te pakken. Dat laat hen toe om sterkere middelen in te zetten dan bij een gewone controle, zoals huiszoekingen en telefoontaps.

Alleen al de cijfers bewijzen dat het Voedselagentschap op het vlak van fraudebestrijding allesbehalve stil zit: in 2013 werden er 176 onderzoeken naar fraude ingesteld, in 2016 waren dat er al maar liefst 562. Dankzij extra middelen die aan het FAVV zijn toegekend, zal de NOE binnenkort nog versterkt worden om de strijd tegen fraude in de voedingssector nog verder op te drijven.


Fraude online De e-control

De stijgende verkoop via het internet opent evengoed mogelijkheden voor frauduleuze handel. Er worden vooral grote hoeveelheden voedingssupplementen, gezondheidsproducten en hormonale producten online besteld. Uit onderzoek in samenwerking met het Geneesmiddelenagentschap (FAGG) blijkt bovendien dat deze producten veelal niet conform zijn qua samenstelling en veiligheid.

Om dit soort zaken te vermijden, hebben we sinds dit jaar de “e-control” of de online controle uitgebreid door de creatie van een specifieke cel die verkoopsites en digitale platformen zal onderzoeken. Deze cel zal het principe van de “mystery shopper” toepassen: ze zal gerichte aankopen verrichten via het internet die ze aan analyses zal onderwerpen zodra de pakketten toegekomen zijn. Ook online sluit het FAVV zo meer en meer het net voor fraudeurs. Voor een veilige voedselketen!


Bron : Nieuwsbrief FAVV Nr.71, pagina 11.Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet