Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Wat doet het FAVV voor de consumenten ? > Controle van de bagage van reizigers uit niet-Europese landen

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Controle van de bagage van reizigers uit niet-Europese landen Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 12.10.2018


465 kg illegaal ingevoerde levensmiddelen.
Dat is wat in 2012 werd onderschept uit de bagage van reizigers die vanuit buiten de Europese Unie naar België reisden !
In samenwerking met de douane heeft het FAVV, met name de Nationale Opsporingseenheid (NOE) in 2012 de controles op de invoer van levensmiddelen door reizigers vanuit landen buiten Europa opgevoerd. Het aantal berichten over invoer vanuit deze landen neemt immers toe. Het gaat hier onder andere over levende planten en dieren (soms bedreigde soorten), vlees, fruit, … De invoer van dergelijke producten is verboden omdat deze ernstige sanitaire risico’s met zich kan meebrengen (denken we maar aan het binnenbrengen van nieuwe dierenziekten).Bestraffen en sensibiliseren !

Naast het FAVV en de douane namen aan deze actie, die de naam EBOLA kreeg, ook het Geneesmiddelenagentschap en de FOD Volksgezondheid deel. De bedoeling was enerzijds repressief op te treden tegen illegale of niettoegelaten invoer van producten via de bagage van reizigers vanuit landen buiten Europa, maar anderzijds ook te sensibiliseren en de reizigers te ontmoedigen niet toegelaten producten (of wel toegelaten producten in te grote hoeveelheden) binnen te brengen.

De controles vonden ongeveer één keer per maand plaats, in de luchthavens van Zaventem (9 keer) en Gosselies (3 keer).


Wat leren we hieruit ?

Op alle vluchten vanuit landen buiten Europa kunnen illegaal ingevoerde producten worden aangetroffen. Controle door de verschillende bevoegde overheden (FAVV, douane, Geneesmiddelenagentschap, Volksgezondheid) blijft dus belangrijk. In 2013 zullen de controles niet alleen worden voortgezet, maar ook uitgebreid. Bijzondere aandacht zal hierbij gaan naar de controle op de invoer van huisdieren, dit om het binnenbrengen van hondsdolheid tegen te gaan, nog steeds een dodelijke ziekte voor mens en dier. Het FAVV waarschuwt daar regelmatig voor, ook in de nieuwsbrief.

Verder is nog meer sensibilisering nodig en niet alleen bij de reizigers, maar ook bij luchtvaartmaatschappijen, luchthavenbeheerders en reisagentschappen.


De resultaten

We mogen besluiten dat er toch nogal wat illegale producten in de bagage van reizigers zitten (cijfers 2012), zo blijkt.

Aantal
reizigers
Totale
hoeveelheid
Beschrijving
5 107 kg Vis in te grote hoeveelheden (meer dan 20 kg per persoon)
13 56 kg Levensmiddelen van dierlijke oorsprong (kaas, yoghurt, boter, eieren, …)
24 66 kg Vlees (geit, exotische knaagdieren, antiloop, aap, pluimvee, …)
15 29 kg Verboden groenten en fruit (citronnella, mandarijnen met blad, …)
6 207 kg Fruit zonder certificaat


Ook werden 5 huisdieren aangetroffen met documenten die niet voldeden aan de regelgeving.
Daarnaast werden ook illegale geneesmiddelen en cosmetica onderschept.


Bron : Nieuwsbrief FAVV Nr.53, pagina 3.Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet