Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > 5 tips van het FAVV om voedselverspilling tegen te gaan
Persbericht (27/09/2021) Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook LinkedIn


5 tips van het FAVV om voedselverspilling tegen te gaan

  Volgens een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO)1 verspilt de Belg gemiddeld 345 kilogram voedsel per jaar. België zou zelfs de op één na grootste verspiller van Europa zijn.

Enkele dagen voor de Internationale dag tegen voedselverspilling op 29 september, deelt het FAVV 5 zeer nuttige tips om voedselverspilling zoveel mogelijk te voorkomen ... en dit op een zeer voedselveilige manier!Anti-voedselverspilling tip #1
“Te gebruiken tot” of “Ten minste houdbaar tot”: Maak het onderscheid!


Wist je dat er twee soorten vervaldata bestaan?

Enerzijds zijn er producten met een uiterste consumptiedatum (TGT of “te gebruiken tot...”). Het gaat meestal om gevoeligere producten die snel bederven (fijne vleeswaren, vis,...). Bij deze producten moet je de datum die vermeld is op de verpakking nauwgezet respecteren, consumeer deze voedingsmiddelen dus niet meer zodra de datum verstreken is! Vooral als je een zwakker immuunsysteem hebt (bejaarden, zwangere vrouwen, zeer jonge kinderen,...).

Anderzijds zijn er producten die een datum van minimale houdbaarheid hebben (THT of “ten minste houdbaar tot”). Deze vermelding is over het algemeen voorbehouden voor droge producten (bloem, koekjes,...), of voor voeding in conserven bijvoorbeeld,...

Goed nieuws wanneer je voedselverspilling wilt voorkomen! Een THT-datum op een verpakking betekent dat je het product na deze datum nog veilig kan consumeren! Let er wel op dat de producten op een correcte manier zijn bewaard en de verpakking niet beschadigd is. Ook al slaat je chocolade misschien een beetje wit uit, of hebben koolzuurhoudende dranken wat minder bubbels ... dit betekent niet dat je ze moet weggooien! Ga wel na of het product geen verdachte geur of uitzicht heeft.


Anti-voedselverspilling tip #2
Doe je boodschappen met herbruikbare verpakkingen!


In de strijd tegen voedselverspilling maken kleine handelingen het verschil! Door voor producten in bulk te kiezen, verminder je niet alleen drastisch het aantal afzonderlijke verpakkingen en, maar koop je bovendien enkel de hoeveelheden die je echt nodig hebt. Overtuigd? Gebruik je eigen verpakking in alle veiligheid!

De verpakking moet:
  • proper zijn (de verkoper kan je verpakking altijd weigeren indien deze niet proper is),
  • geschikt zijn om voeding in te verpakken. Om zeker te zijn dat je verpakking geschikt is, check je best even de aanwezigheid van dit herkenbaar logo: het officiële labeltje met een vork en een glas.


Anti-voedselverspilling tip #3
Verlepte groenten en fruit? Geef ze een nieuw leven!


Heb je geen zin om je tanden in die verlepte appel te zetten? Zijn de laatste wortelen die zijn achtergebleven in de groentelade te zacht? Gooi ze niet weg ! Ze kunnen perfect op een andere manier worden geconsumeerd ! In compote, in soep,... het volstaat om de slechte stukken van de groenten en fruit weg te snijden!

Wees echter voorzichtig met schimmel! Bij groenten en fruit die veel water bevatten, kan schimmel aanwezig zijn onder de schil. Consumeer ze niet meer wanneer ze beschimmeld zijn.

Vastere groenten en fruit bevatten minder water, waardoor de schimmel niet diep kan doordringen. Zelfs als je schimmelplekken aantreft kunnen de groenten en fruit nog worden opgegeten, op voorwaarde dat je 2-3 cm rondom de schimmel wegsnijdt.

Reinig je mes grondig als het in contact is geweest met schimmel om zo de contaminatie van andere voedingsmiddelen te voorkomen!


Anti-voedselverspilling tip #4
Een goed geordende koelkast = bye bye vergeten voedingsmiddelen!


Enerzijds geeft een goed geordende - en propere - koelkast een duidelijk overzicht van de inhoud en anderzijds laat dit een betere bewaring van het voedsel toe. Iedere zone in de koelkast heeft een andere temperatuur en ieder voedingsmiddel heeft zijn plaats in één van deze zones:
  • De bovenste zone (4-6°C) is bestemd voor restjes, geopende bokalen, soep, room, gebak en kazen.
  • De onderste zone (0-4°C) is dan weer bestemd voor fijne vleeswaren, verpakt vlees en vis.
  • Logischerwijs is de groente- en fruitlade (4-6°C) de plaats om groenten en fruit te bewaren.
  • Ten slotte, is de deur van de koelkast bestemd voor drankflessen, kaas, sauzen en melk.


Anti-voedselverspilling tip #5
Doneer voedsel, maar wel in alle veiligheid om anderen te beschermen!


Heb je nog één of twee porties over van de maaltijd die je hebt klaargemaakt en wil je deze schenken aan anderen? Voedsel doneren is een mooi initiatief! Doe dit dan ook op een doordachte en verantwoordelijke manier!

Wanneer je jouw bereide maaltijden aan iemand schenkt mag je niet vergeten om er een etiket op te kleven met de volgende informatie:
  • de bereidingsdatum,
  • de aanwezige allergenen,
  • de gebruikte ingrediënten,...

Als het gaat om bevroren maaltijden, ontdooi ze dan in de koelkast, nooit op het werkblad! En vergeet niet op het etiket te vermelden dat het om een ontdooid product gaat dat niet opnieuw mag worden ingevroren.


Hélène Bonte, woordvoerder van het FAVV: “De strijd tegen voedselverspilling is belangrijk en ook kleine gebaren kunnen het verschil maken. We mogen echter de voedselveiligheid niet uit het oog verliezen: aan de hand van deze 5 belangrijke tips die het hele jaar door kunnen worden toegepast, kunnen we voedselveiligheid en de strijd tegen voedselverspilling perfect combineren.”


De strijd tegen voedselverspilling is geen kerntaak van het FAVV, maar we zetten er ons graag voor in, zolang dit op een voedselveilige manier gebeurt. Deze tips zijn de hele week beschikbaar op de sociale netwerken van het FAVV (@Voedselagentschap op Facebook, @FAVV_Consument op Twitter).


1 https://www.europarl.europa.eu/news/fr/headlines/society/20170505STO73528/infographie-les-chiffres-du-gaspillage-alimentaire-dans-l-union-europeenne  Contactpersoon voor de pers:
Hélène Bonte
helene.bonte@favv.be
Tel.: 0478 50 59 31
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 27.09.2021    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet