Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen >Met de 10 tips van het FAVV zit op jouw zomerkamp alles mee
Persbericht (05/07/2019) Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook LinkedIn


Met de 10 tips van het FAVV zit op jouw zomerkamp alles mee

 

Vele kinderen associëren de grote vakantie met een jeugdkamp, slapen in tenten of bungalows, wandelingen in de natuur, zingen  bij het kampvuur... en qua hygiëne mag het allemaal iets minder strikt zijn.

Zelfs als de sfeer goed zit en de ervaring ongetwijfeld verrijkend zal zijn, is het toch belangrijk om enkele kleine hygiënetips in het achterhoofd te houden en in het bijzonder voor alles wat voeding betreft. Op die manier kunnen ze met een gerust hart op kamp vertrekken!

In 2018 werden 4 gevallen van het norovirus gemeld, het is een van de meest voorkomende oorzaken van maag- of darmontstekingen (gastro-enteritis) bij epidemieën. Hoewel deze gevallen de uitzondering blijven, bevestigen ze toch de regel: het belang van hygiëne mag niet worden onderschat! Met het oog op een geslaagde zomer voor onze kinderen geeft het FAVV daarom 10 goede tips voor jongeren en hun begeleiders:

 1. Respecteer de koude keten: als het kamp geen koelkast heeft, koop dan geen gekoelde producten om op te slaan. Ga regelmatig terug naar de winkel voor verse producten. Of als je een aardige buurman ziet, vraag hem dan misschien of je zijn koelkast mag gebruiken!
 2. Let op de waterkwaliteit: verzeker je ervan dat het water dat jullie willen drinken effectief drinkbaar is. Soms komt het uit een opslagtank – bij een buur of een lokale boer. Kook in dat geval het water en laat het voor gebruik afkoelen, deze eenvoudige reflex voorkomt soms veel ongemakken. En wanneer je gaat zwemmen in de rivier, probeer dan geenwater in te slikken!
 3. Handen wassen: De handen van kleine avonturiers gaan op ontdekkingstocht: dieren, planten, aarde en zelfs afval. Vergeet niet jullie handen te wassen met proper water en zeep.
 4. Respecteer specifieke diëten: pas op voor intoleranties en allergieën. Laat ouders van tevoren medische formulieren invullen en houd daar rekening mee bij het opstellen van de menu's.
 5. Voorkom kruisbesmetting: meng geen producten, respecteer de bewaarinstructies, gebruik het bestek van het ene gerecht niet tijdens de bereiding van een andere maaltijd, laat geen keukengerei rondslingeren...
 6. Eet geen restjes: al is het eten van restjes thuis een goed idee om verspilling te voorkomen, deze raad is niet van toepassing tijdens kampen! Verwijder zo snel mogelijk bederfelijke voedingsmiddelen die meer dan twee uur op kamertemperatuur werden bewaard. Over afval gesproken, vergeet niet om je afvalcontainers ver weg te houden van de plaats waar de maaltijden worden bereid en gekookt.
 7. Vervang en reinig de handdoeken regelmatig (zowel voor de afwas als voor het handen wassen): ze gaan van hand tot hand, drogen de vaat, vallen op de grond na een windvlaag en gaan nadien over de tafels. Ze kunnen dus in alle vrijheid alle soorten bacteriën overdragen, niet alleen de goede. Kun je ze niet schoonmaken? Dompel ze in kokend water... Maar pas op dat je jezelf niet verbrandt, natuurlijk!
 8. Een BBQ om jullie kamp af te sluiten? Zorg ervoor dat het vlees niet aanbrandt. Bij direct contact tussen de vlammen en het vlees vormen zich immers schadelijke stoffen (zogeheten PAK’s).
 9. Wees alert voor symptomen: buikkrampen, misselijkheid, diarree of koorts zijn vaak tekenen van infectie of voedselvergiftiging. In het bijzonder als meerdere kinderen dezelfde symptomen vertonen. Raadpleeg een arts en geef een lijst door met de geconsumeerde voedingsmiddelen en ingrediënten.
 10. En omdat voorkomen beter is dan genezen, volg een opleiding! Het FAVV organiseert specifieke opleidingen, waar vorig jaar 245 jeugdleiders aan hebben deelgenomen.
  Voor meer informatie en toelichtingen, zie http://www.afsca.be/vcb/opleidingen/.

De brochure "Bederf je kamp niet! ", beschikbaar op de website van het FAVV, staat vol met andere tips voor het voorbereiden van de zomerkampen.

Dit onderwerp past in een bredere communicatiecampagne waarmee het agentschap aantoont dat het naast controleren ook een belangrijke rol op het vlak van preventie, opleiding en sensibilisering ter bescherming van de voedselveiligheid vervult. Meer info over deze campagne op www.onderdeloep.be.

  Contactpersoon voor de pers:
Liesbeth Van de Voorde
liesbeth.vandevoorde@favv.be
Tel.: 0479 77 73 04
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 05.07.2019    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet