Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN

Zoeken van A tot Z
 
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > ziekte van Newcastle
Professionelen Over het FAVV Organogram Contact Autocontrole Checklists "Inspecties" Dierlijke productie / Dierengezondheid Plantaardige productie Hoeveverkoop Erkenningen, toelatingen en registratie Export naar derde landen Financiering van het FAVV Invoer derde landen Laboratoria Levensmiddelen Meldingsplicht Wetgeving Zelfstandige dierenartsen Zelfstandige bio-ingenieurs, industrieel ingenieurs, bachelors en masters Publicaties Praktisch Voorlichtings- en begeleidingscel Ombudsdienst Comités Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité Consumenten

 
 


Persbericht


Geval van de ziekte van Newcastle bij een pluimveehandel in de gemeente Haaltert (Oost-Vlaanderen). Afbakening van nieuwe beperkingsgebieden met bijhorende maatregelen (04/07/2018)

Het Voedselagentschap (FAVV) heeft de ziekte van Newcastle vastgesteld bij pluimvee van een pluimveehandel in de gemeente Haaltert (Oost-Vlaanderen). Deze besmetting komt bovenop de 10 al gekende besmettingen bij hobbyhouders, die sinds 26 april 2018 werden vastgesteld.


Vandaag, 4 juli 2018, is de ziekte van Newcastle bevestigd bij een pluimveehandel in Haaltert. Rond deze haard werd een zone met een straal van 500 meter, een beschermingsgebied met een straal van 3 km en een toezichtsgebied met een straal van 10 km afgebakend.

  • In de 3 en de 10 km-zones is een verbod van kracht voor het verplaatsen van alle pluimvee en broedeieren. Alle professionele pluimveehouders in deze zones moeten een bedrijfsinventaris overmaken aan het Voedselagentschap. In deze zones zijn alle verzamelingen van pluimvee en vogels verboden.
  • In de zone van 500 m rond de besmetting moet bovendien alle pluimvee, zowel van hobbyhouders als op professionele bedrijven, opgehokt en gevaccineerd worden. Tevens dient hier ook elke hobbyhouder een inventaris van zijn pluimvee over te maken aan de gemeente.

Deze maatregelen gelden gedurende 21 dagen.
Meer detail over de maatregelen is terug te vinden op Newcastle disease

Eerder deze week (vanaf 2 juli 2018) werden al op basis van de resultaten van het onderzoek van de besmettingen bij hobbyhouders nieuwe maatregelen opgelegd voor alle hobbypluimvee in Belgiƫ. Deze al bestaande maatregelen blijven ongewijzigd van kracht. Het gaat over het verbod op verzamelingen en verkoop naar en tussen particulieren.

Het Voedselagentschap voert bij elke besmetting een epidemiologisch onderzoek om de oorzaak van de besmetting te achterhalen. Het virus van de ziekte van Newcastle is zeer besmettelijk en kan alle soorten pluimvee en vogels besmetten. Bij besmetting met een erg agressieve stam treden zenuwsymptomen (waaronder een stijve nek) en een massale sterfte op. Het virus wordt verspreid door direct contact met besmette vogels, door contact met besmet materiaal (bijvoorbeeld voeder of drinkwater, verontreinigd door uitwerpselen), of via lucht. Het is essentieel dat zowel professionnele- als hobby houder van pluimvee of vogels in de afgebakende zones, de opgelegde maatregelen nauwgezet toepast om de verdere verspreiding van de ziekte te vermijden. Het Agentschap roept alle pluimvee- en vogelhouders op tot waakzaamheid.

De mens is niet gevoelig aan deze ziekte. De consumptie van vlees of eieren van pluimvee houdt dan ook geen enkel risico in.

Het Voedselagentschap benadrukt dat vaccinatie de enige goede preventie is tegen deze ziekte. Voor pluimvee gehouden op professionele bedrijven en pluimvee en duiven die aan verzamelingen deelnemen, is vaccinatie altijd verplicht. Voor dieren van hobbyhouders in het algemeen raadt het Agentschap de vaccinatie sterk aan.
Het agentschap volgt nauwgezet de situatie op, en vraagt aan de pluimveesector en alle hobbyhouders om de maatregelen strikt op te volgen. Particulieren kunnen contact opnemen met hun dierenarts bij vragen.
Federaal Minister van Landbouw, Denis Ducarme: “Ik herinner eraan dat wanneer er in het kader van de bestrijding van de ziekte van Newcastle pluimvee wordt opgeruimd in opdracht van het FAVV, er voor zowel de professionele houders als de hobbyhouders een systeem van compensaties voor de gedode dieren bestaat. Dit jaar is hiervoor niet minder dan 900.000 euro voorzien voor de pluimveesector.”

      Contactpersoon voor de pers :
      Dorine Van Geert
      dorine.vangeert@favv.be
      Tel. : 0475 83 47 74

Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 05.07.2018   |   Naar boven


Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden   |   Extranet