Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN

Zoeken van A tot Z
 
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > Het jaarverslag 2013 toont voor het tweede jaar op rij een ...
Professionelen Over het FAVV Organogram Contact Autocontrole Checklists "Inspecties" Dierlijke productie / Dierengezondheid Plantaardige productie Hoeveverkoop Erkenningen, toelatingen en registratie Export naar derde landen Financiering van het FAVV Invoer derde landen Laboratoria Levensmiddelen Meldingsplicht Wetgeving Zelfstandige dierenartsen Zelfstandige bio-ingenieurs, industrieel ingenieurs, bachelors en masters Publicaties Praktisch Voorlichtings- en begeleidingscel Ombudsdienst Comités Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité Consumenten

 
 


Persbericht


Het jaarverslag 2013 toont voor het tweede jaar op rij een positieve balans (19/06/2014)

Het jaarverslag 2013 toont voor het tweede jaar op rij een positieve balans Het FAVV blijft zijn activiteiten verhogen en de resultaten in een aantal sectoren zijn beter geworden. In 2013 werden 11,5% meer inspecties uitgevoerd en 87,4% was gunstig.

Vooral de handel in fytopharmaceutische middelen, de slachthuizen, de horecasector en de grootkeukens kunnen bogen op betere resultaten. Dit is niet alleen het resultaat van de controles van het FAVV, maar ook van de inspanningen op het vlak van informatie , vorming en ondersteuning aan de bedrijven door zowel het FAVV als de betrokken sectoren.

14.117 horecazaken werden bezocht en op het vlak van hygiëne was er een verbetering van bijna 4% en voor de implementatie van de autocontrole scoorden de horeca 18% beter dan in 2012. Voor de slachthuizen was er een verbetering van meer dan 14% op het vlak van hygiëne. In de sector van de grootkeukens waren het vooral de kinderdagverblijven, de ziekenhuizen en de rusthuizen die duidelijke beter scoorden voor hygiëne..

Het FAVV hecht veel belang aan de correcte implementatie van autocontrolesystemen Autocontrole houdt in dat de sleutelpunten van de productie permanent door bedrijven gecontroleerd worden om de voedselveiligheid te garanderenBedrijven kunnen op basis van de gidsen hun autocontrolesysteem laten certificeren. Einde 2013 waren er 20.674 bedrijven die hun autocontrolesysteem voor al hun activiteiten hadden laten certificeren.Deze bedrijven presteren het duidelijk beter bij voor de inspecties in vergelijking met de bedrijven zonder gecertificeerd autocontrolesysteem

Dit alles vertaalt zich in de positieve evolutie van de voedselveiligheidsbarometer, die een stijging aangeeft van 5,6% tegenover 2012.. De barometers werden ontwikkeld in samenwerking met het Wetenschappelijk comité van het FAVV en kunnen in één oogopslag een stand van zaken weergeven. Over de verschillende jaren heen is er een duidelijk positieve trend waar te nemen

In 2013 werden ook een aantal gerichte acties uitgevoerd in de distributiesector en de horeca. Deze acties zijn een goede aanvulling op het algemene controleprogramma Er werden zo goed als geen ziekteverwekkers aangetoond, maar op het vlak van hygiëne is zeker verbetering mogelijk..

Na 3 jaar heeft het FAVV een nieuwe perceptie-enquête bij de consumenten laten uitvoeren. De globale appreciatie van het werk van het FAVV is 8/10. 89% van de consumenten is van mening dat voedingsmiddelen in België over het algemeen veilig zijn.

De gunstige resultaten mogen geen eindpunt zijn. Het blijft noodzakelijk om in verschillende sectoren beter te scoren. Er ligt dus nog heel wat werk voor de boeg maar de toekomst kan met vertrouwen tegemoet gezien worden zolang het FAVV zijn slagkracht kan behouden om zijn taak naar behoren te vervullen.      Contactpersoon voor de pers :
      Lieve Busschots
      lieve.busschots@favv.be
      Tel. : 0477 59 83 93


Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 07.03.2016   |   Naar boven


Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden   |   Extranet