Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN

Zoeken van A tot Z
 
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen > Resultaten gerichte controleactie : gebruik van sulfiet in...
Professionelen Over het FAVV Organogram Contact Autocontrole Checklists "Inspecties" Dierlijke productie / Dierengezondheid Plantaardige productie Hoeveverkoop Erkenningen, toelatingen en registratie Export naar derde landen Financiering van het FAVV Invoer derde landen Laboratoria Levensmiddelen Meldingsplicht Wetgeving Zelfstandige dierenartsen Zelfstandige bio-ingenieurs, industrieel ingenieurs, bachelors en masters Publicaties Praktisch Voorlichtings- en begeleidingscel Ombudsdienst Comités Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité Consumenten

 
 


Persbericht


Resultaten gerichte controleactie : gebruik van sulfiet in filet américain (12/05/2014)

Het Voedselagentschap maakt hierbij de resultaten bekend van een gerichte controleactie die gevoerd werd in heel België op het gebruik van sulfiet in bereide en filet américain natuur bij slagers.

Het toevoegen van sulfiet aan filet américain is verboden. Bij gebruik van sulfiet, blijft het vlees mooi rood gekleurd als het minder vers is en ook als het vlees reeds bedorven is. Dit kan dus gevaarlijk zijn voor de consumenten. Bovendien kan sulfiet bij gevoelige personen een allergische reactie veroorzaken.

Bij deze gerichte actie werden 159 monsters van zowel bereide als van filet américain natuur getest.
24 monsters genomen bij 14 slagers (Vlaams Gewest: 7, Waals Gewest: 7, Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 0) testten positief op sulfiet met de malachietgroentest en de laboratoriumanalyse bevestigde dit resultaat voor alle monsters.

Tegen de betrokken slagers werd een proces-verbaal opgesteld en de filet américain werd in beslag genomen en vernietigd.

Naast het klassieke controleprogramma van het FAVV, waar de geplande analyses steekproefsgewijs gedurende het ganse jaar uitgevoerd worden, zet het FAVV op gezette tijden ook gerichte acties op. De controles op sulfiet in américain passen hierin.

De controle op het gebruik van sulfiet op vlees gebeurt in 2 stappen. Eerst wordt een snelle screening ter plaatse uitgevoerd met een malachietgroenoplossing : malachietgroentest. Bij deze snelle test worden enkele druppels van een standaard malachietgroenoplossing op een monster vlees aangebracht, waarbij het vlees groen kleurt. Is er geen sulfiet aanwezig dan blijft de groene kleur, verdwijnt de groene kleur dan is er sulfiet aanwezig.
Na een positieve malachietgroentest wordt een kwantitatieve analyse uitgevoerd in een laboratorium om het slechte resultaat te bevestigen.      Contactpersoon voor de pers :
      Geert De Poorter
      geert.depoorter@favv.be
      Tel. : 0476 45 75 11


Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 07.03.2016   |   Naar boven


Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden   |   Extranet