Het Voedselagentschap (FAVV) en de FOD (Federale Overheidsdienst) Volksgezondheid wensen hun rol en de samenwerking inzake de problematiek van de ESBL antibioticaresistentie toe te lichten.
Het FAVV en de FOD Volksgezondheid wensen hiermee te reageren op de diverse commentaren die vandaag sommige media zijn verschenen.
ESBL is een verzamelnaam voor een groep enzymen die door bacteriën gemaakt worden (de ESBL-producerende bacteriën). Deze enzymen kunnen bepaalde soorten antibiotica hydrolyseren, waardoor ze onwerkzaam worden voor de behandeling van dergelijke bacteriën.
De twee instellingen benadrukken dat ze zich bewust zijn dat een vermindering van het antibioticagebruik in zowel de gezondheidszorg als in de veeteelt nodig is en dat daartoe alle betrokken sectoren de nodige inspanningen moeten leveren. Resistentie tegen antibiotica is een niet te onderschatten probleem en het is belangrijk om de bevolking hierover juiste informatie te verschaffen.
De uitspraken van de woordvoerder van het FAVV dat een eerste verbetering van de situatie zichtbaar is bij het pluimvee zijn dan ook correct, ook al blijft het aantal positieve gevallen nog hoog.
Er is een daling van het aantal ESBL (Extended-spectrum bèta-lactamase) producerende bacteriën bij pluimvee van 77,5 % in 2011, 53 % in 2012 en voor 2013 : 37 %.
ESBL
|
2011 |
2012 |
2013 |
|
Aantal getest |
% ESBL + |
Aantal getest |
% ESBL + |
Aantal getest |
% ESBL + |
Pluimvee |
289 |
77% |
386 |
53% |
170 |
37% |
Onderstaande tabel geeft de resultaten van het opsporen van E.coli in vlees van de verschillende diersoorten. E.coli wordt als indicatororganisme gebruikt om de algemene hygiënetoestand te schetsen.
E. coli |
2011 |
2012 |
2013 |
|
Aantal getest |
< detectielimiet |
> detectielimiet |
Aantal getest |
< detectielimiet |
> detectie
limiet |
Aantal getest |
< detectielimiet |
>
detectie
limiet |
Pluimvee |
1567 |
360 (23%) |
1207 (77%) |
1109 |
162 (14.6%) |
947 (85.4%) |
761 |
176 (23.1%) |
585 (76.9%) |
Runderen en kalveren |
1102 |
925 (83.9%) |
177 (16.1%) |
712 |
551 (77.4%) |
161 (22.6%) |
288 |
250 (86.8%) |
38 (13.2%) |
Varkens |
580 |
480 (82.7%) |
100 (17.3%) |
401 |
322 (80.3%) |
79 (19.7%) |
268 |
224 (83.6%) |
44 (16.4%) |
Het FAVV co-financiert sedert twee jaar het AMCRA (Antimicrobial Consumption and Resistance in Animal) onder het voorzitterschap van Prof. Dr. Jeroen De Wulf. Via dit kenniscentrum wordt aan sensibilisering gedaan van de landbouwers en de dierenartsen, wordt de situatie in kaart gebracht en worden gidsen voor het verantwoord antibioticumgebruik opgesteld.
Het AMCRA geeft ook adviezen over hoe men het gebruik van antibiotica in de diergeneeskunde kan laten dalen door meer in te zetten op preventieve maatregelen zoals vaccinatie, betere voeding, goede hygiëne, bioveiligheid,…
Het is absoluut juist dat het verhitten van rauw vlees bacteriën doodt en zo de overdracht van resistentie onmogelijk maakt.
Reeds in zijn jaarverslag in 2012 geeft het FAVV veel en nuttige informatie over antibiotica resistentie :
http://www.favv-afsca.fgov.be/jaarverslagen/_documents/2012-06-26_AV2011Nl_S.pdf (pagina 136)
Het Voedselagentschap wenst ook te benadrukken dat het met zijn huidig monitoringprogramma op ESBL voorloopt op een Europese beschikking. Deze beschikking zal alle lidstaten verplichten om vanaf 2014 monitoringprogramma’s uit te voeren op antimicrobiële resistentie van onder meer Salmonella, Campylobacter en E.coli bij pluimvee, varkens en rundvee. Zo wil de Europese Commissie een overzicht krijgen van de Europese situatie.
Wat betreft de kritiek over de analysemethode, deze is wetenschappelijk onderbouwd door het NRL WIV (het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid is het Nationaal Referentie Laboratorium).
Nog deze week benadrukte de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) tijdens haar jaarlijkse algemene vergadering de noodzaak om in alle sectoren actie te ondernemen om de antibioticaresistentie terug te dringen. Resistente kiemen zoals ESBL zijn een bedreiging voor de volksgezondheid omdat ze de adequate behandeling van infecties bemoeilijken.
Daarom investeert de FOD Volksgezondheid sinds 1999 via het “Belgian Antibiotic Policy Coordination Committee” (BAPCOC) in het verlagen van het antibioticagebruik bij de bevolking. Het BAPCOC ontwikkelde guidelines voor de artsen rond het verantwoord gebruik van antibiotica, zette een serie publiekscampagnes op om de bevolking te sensibiliseren en richtte speciale antibioticateams op in alle Belgische ziekenhuizen. Ook de handhygiëne in de ziekenhuizen werd aangepakt als wapen in de strijd tegen de stijgende resistentie.

 |
Contactpersoon voor de pers :
Geert De Poorter
geert.depoorter@favv.be
Tel. : 0476 45 75 11
Jan Eyckmans
Tél. : 0495/25.47.24 |
|