Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Onze voeding > Vis & Schaaldieren >  Kan ik zonder problemen pangasius eten?

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Kan ik zonder problemen pangasius eten? Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 18.08.2016Pangasius is een vis die in Azië gekweekt wordt, meer bepaald in Vietnam. Hij wordt diepgevroren per boot in Europa ingevoerd.

Voedingswaren die vanuit derde landen (buiten de Europese unie) worden ingevoerd moeten voldoen aan de Europese eisen voor hygiëne, contaminanten, … Alle landen en ook de ondernemingen uit die landen die vlees of vis invoeren naar Europa moeten opgenomen zijn in een positieve lijst die beheerd wordt door de Europese commissie. Die voert in die landen inspecties uit om na te gaan of de Europese vereisten worden nageleefd. Het land dat exporteert moet een controleplan hebben voor residuen, dat goedgekeurd moet worden door de Europese Commissie.

Ingevoerde producten worden systematisch gecontroleerd in de grensinspectieposten. Deze controles bestaan uit een documentencontrole, een controle van de goederen zelf (koudeketen, etikettering, ziet het er goed uit, …) en voor sommige zendingen monsternames voor analyse in functie van een controleplan (zie het artikel over zalm). Alle monsters van vis die in 2012 in de grensinspectieposten geanalyseerd werden waren conform voor het gehalte aan residuen (zware metalen, residuen van diergeneesmiddelen, …)

U kunt dus gerust pangasius eten, maar denk eraan uw voeding gevarieerd te houden en af te wisselen in uw visconsumptie.


Bron : Meldpuntvraag van de maand : Nieuwsbrief Nr.56, pagina 12.


Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet