Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Onze voeding > Bereide maaltijden > Het verhaal van de sandwich : belegde broodjes op de rooster

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Het verhaal van de sandwich : belegde broodjes op de rooster Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 15.09.2016


Volgens de legende was Sir John Montagu, vierde graaf van Sandwich en admiraal van de vloot van de Engelse koning Georges III, zodanig verslaafd aan het kaartspel dat hij tijdens een partij zelfs niet de tijd nam om te gaan eten. De hulpkok bereidde hem daarom een origineel tussendoortje: twee sneetjes witbrood met daartussen een plak kaas en koud vlees. Daarmee ving hij twee vliegen in een klap: hij hoefde het kaartspel niet te onderbreken om te gaan eten, en bovendien bleven door het ontwerp van dit gerecht zijn handen proper. En daarmee was de sandwich geboren...

De historische feiten zijn wat minder pittoresk: door zijn hoge regeringsfunctie had Sir John Montagu heel wat werk en bracht dan ook het grootste deel van zijn tijd op zijn kantoor door. Door sandwiches te eten hoefde hij zijn werk niet te onderbreken.
Wist je trouwens dat kapitein James Cook de eilanden die hij op één van zijn expedities ontdekte de “Sandwicheilanden” noemde, ter ere van Sir Montagu, eerste admiraal van de Engelse vloot? Tegenwoordig heten deze eilanden Hawaï, en het is daar dat de kapitein om het leven kwam.


Ons dagelijks brood

Sinds het kaartspel van Sir John Montagu heeft de sandwich een hele weg afgelegd. Van een eenvoudig tussendoortje is hij het voor naamste middagmaal geworden voor velen onder ons. De sneetjes witbrood zijn geëvolueerd naar stokbrood, piccolo... Bij kaas en vlees werd saus en rauwkost gevoegd. Het beleg van deze broodjes evolueerde en veranderde voortdurend in de loop van de tijd. Je vindt tegenwoordig alle soorten beleg: hesp, rosbief, gehakt, vis, ..., al dan niet met rauwe of zelfs gekookte groenten en saus. Sommige broodjes, de “panini” worden zelfs onder de grill gelegd en zijn dus in feite een warme maaltijd geworden. De mogelijkheden zijn alleen begrensd door de verbeelding...


Gezond en veilig

Broodjes of boterhammen zijn het middagmaal van een groot deel van de bevolking. Kinderen nemen ze mee in hun boekentas, werklieden verorberen ze tijdens hun middagpauze. Bedienden reppen zich naar broodjeszaken om er een snelle hap te halen.

Broodjes bereiden vereist de toepassing van goede hygiënepraktijken. Het beleg behoort voor een groot deel tot de “delicate” voedingswaren: filét américain, ham, gerookte zalm, verse kaas... Alvorens een broodje te bereiden moet men zijn handen wassen met stromend water en vloeibare zeep en ze afdrogen met doekjes voor éénmalig gebruik (best papieren doekjes).

Het werkblad moet onberispelijk proper zijn, evenals de messen, lepels en kommen. En uiteraard worden de vervaldata van de ingrediënten gerespecteerd.

Eenmaal de sandwich klaargemaakt wordt die verpakt in een voor voedingswaren geschikt materiaal: vershoudfolie, aluminiumfolie, papieren zakje, brooddoos... De geschiktheid van de verpakking wordt verzekerd door een verklaring van de fabrikant of het logo “geschikt voor levensmiddelen”.

Het brood zelf kan bij kamertemperatuur bewaard worden, maar het beleg meestal niet. Beleg zoals hesp, paté, filet américain, tonijn of kipsalade, rauwe groenten,... moeten bij de geschikte temperatuur bewaard worden. Rauw gehakt vlees en gerookte vis moeten bij 4°C bewaard worden; charcuterie, verse kaas, hardgekookte eieren en rauwkost bij 7°C. Denk daar ook aan als je ze meeneemt in een brooddoos...

Tot daar enkele raadgevingen om tijdens de middag je favoriete sandwich in alle voedselveiligheid te nuttigen. Smakelijk.


Bron : Nieuwsbrief FAVV Nr.37, pagina 6.


Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet