Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Onze voeding > Nagerechten, snoepgoed,... > Een kerststronk als dessert ? ... Keuze te over !

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Een kerststronk als dessert ? ... Keuze te over ! Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 14.12.2015


KerststronkDecember… Lange nachten, korte, koude en winderige dagen… Maar december is vooral de feestmaand, feesten met de familie met Kerstmis, met de vrienden op oudejaarsavond…
Op kerstavond delen we een feestelijke maaltijd, die voor velen afgesloten wordt met de beroemde kerststronk (of “bûche”) als dessert.


Traditioneel is de kerststronk een opgerolde taart op basis van boterroom. Maar gaandeweg ontstonden recepten met andere texturen en ingrediënten, naargelang van de verbeelding van de patissier. Tegenwoordig vindt men kerststronken op basis van boterroom, slagroom, chocolade, roomijs… Voor elke smaak wat wils.

KerststronkOm je kerstdiner in stijl af te sluiten met dit dessert, hou je best enkele hygiëneregels in acht.

Dit gebak bevat immers producten zoals slagroom, rauwe eieren, banketbakkersroom, roomijs, …, die niet geheel zonder risico zijn als het gebak niet volgens strikte hygiëneregels wordt bereid. Als je het zelf maakt, let dan op de versheid van de ingrediënten: kijk naar de houdbaarheidsdatum. Bewaar ze op een temperatuur lager dan 7°C in een koude kamer of een koelkast voorzien van een thermometer.

Uiteraard werk je met propere handen, of je nu een beroeps- of gelegenheidspatissier bent. Werk op een proper werkblad en gooi afval zoals eierschalen direct weg.

Eens de kerststronk klaar, zet die dan direct in de frigo. Dit dessert met boterroom en slagroom moet beslist binnen de twee uur afgekoeld worden tot 10°C binnenin, en tot 7°C na 24 uur. Een kerststronk op basis van roomijs moet bewaard worden bij –18 °C.

KerststronkDeze eenvoudige regels verminderen aanzienlijk de vermenigvuldiging van micro-organismen die dit dessert ongeschikt zouden kunnen maken voor consumptie. Kerstmis is een feest, zorg dat het zo blijft…

Prettige feestdagen !


Bron : Nieuwsbrief FAVV nr.46, pagina 7.Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet