Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Onze voeding > Eieren > Waarom worden eieren in de winkel bij kamertemperatuur bewaard ?

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Waarom worden eieren in de winkel bij kamertemperatuur bewaard ? Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 07.06.2017


Waarom worden eieren in de winkel bij kamertemperatuur bewaard, terwijl men de consument aanraadt ze in de koelkast te bewaren ?

OeufsWe raden de consument inderdaad aan om eieren koel en donker te bewaren om ze vers te houden. U kan deze raadgevingen trouwens terugvinden op onze website www.favv.be > Consumenten > Weetjes en tips > Eieren.

Volgens de reglementen (EG) nr 853/2004 en 589/2008 die de specifieke hygiƫneregels vaststellen voor eieren en eiproducten, moeten eieren worden opgeslagen en vervoerd bij de meest geschikte (en bij voorkeur constante) temperatuur om hun kwaliteit optimaal te waarborgen. Het transport van de verdeler naar de supermarkt gebeurt meestal bij kamertemperatuur en blijft constant.

Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriƫn er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen. Daarom worden eieren niet in de koelkast bewaard in het verkoopscircuit.

Thuis plaatst u eiren echter best wel in de koelkast, in hun originele verpakking. Zo blijven ze langer vers.


Bron : Meldpuntvraag van de maand : Nieuwsbrief Nr.46, pagina 8.Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet