Waarom worden eieren in de winkel bij kamertemperatuur bewaard ?Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
07.06.2017
Waarom worden eieren in de winkel bij kamertemperatuur
bewaard, terwijl men de consument
aanraadt ze in de koelkast te bewaren ?
We raden de consument inderdaad aan om eieren
koel en donker te bewaren om ze vers te houden. U
kan deze raadgevingen trouwens terugvinden op
onze website www.favv.be > Consumenten > Weetjes
en tips > Eieren.
Volgens de reglementen (EG) nr 853/2004 en
589/2008 die de specifieke hygiƫneregels vaststellen
voor eieren en eiproducten, moeten eieren worden
opgeslagen en vervoerd bij de meest geschikte
(en bij voorkeur constante) temperatuur om hun
kwaliteit optimaal te waarborgen. Het transport van
de verdeler naar de supermarkt gebeurt meestal bij
kamertemperatuur en blijft constant.
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden
wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te
bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou
er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan
waardoor bacteriƫn er zich gemakkelijker op kunnen
ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei
kunnen binnendringen. Daarom worden eieren niet
in de koelkast bewaard in het verkoopscircuit.
Thuis plaatst u eiren echter best wel in de koelkast, in
hun originele verpakking. Zo blijven ze langer vers.
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..