Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Onze voeding > Nagerechten, snoepgoed,... > Paaseieren onder de loep

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Paaseieren onder de loep Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 08.06.2015


Geen Pasen zonder eieren.
Vroeger waren ze met goud bekleed of gemaakt van steen, later van suiker. Nu zijn het chocolade-eitjes die samen met paaskuikentjes en paashazen de etalages van bakkers en chocolatiers bevolken…
We plaatsen ze even in de kijker zodat jong en oud ervan kunnen genieten… met kennis van zaken !


Een beetje geschiedenis

ChocoladeHet gebruik om met Pasen elkaar eieren te geven stamt uit een heidense traditie. De mensen gaven elkaar kippeneieren als symbool van het leven. In Katholieke gebieden werd deze gewoonte later gewoon overgenomen. Voor de gelovigen is Pasen de verjaardag van de verrijzenis van Christus en het einde van de vasten. Eieren werden daarbij, als teken van leven, als vanzelfsprekend het symbool van Pasen.
Vanaf de middeleeuwen begon men die eieren te versieren. In de 18e eeuw gaf Lodewijk XIV zijn hofhouding en personeel zelfs eieren bekleed met bladgoud! Tegenwoordig zijn paaseieren gemaakt uit chocolade. Die werden in de 18e eeuw in Frankrijk “uitgevonden”: verse eieren werden leeggemaakt en gevuld met chocolade !


Hoe worden chocolade-eieren gemaakt ?

Paaseieren worden gemaakt van een pasta van chocolade die bij een temperatuur van 40° bewaard wordt. Om ze de gewenste vorm te geven moet de pasta afkoelen tot ongeveer 30°. Dit heet “tempereren” en hierdoor wordt de gewenste vorm, hardheid en glans van het eindproduct bekomen.
De pasta wordt daarna in een gietvorm gegoten in de vorm van een half ei. De gevulde gietvorm wordt daarna omgedraaid om het teveel aan chocoladepasta te verwijderen. De chocolade die aan de vorm blijft kleven wordt hard en zo ontstaat een holle vorm die gevuld kan worden (o.a. met praliné). Twee halve (al dan niet gevulde) eieren worden dan op elkaar gezet en zo ontstaat een paasei!


Hoe bewaar je chocolade-eieren ?

ChocoladeChocolade wordt best bewaard bij constante temperatuur, ideaal tussen 15 en 18°. Chocolade die voortdurend aan temperatuurschommelingen wordt blootgesteld wordt wit. Wordt ze te koud bewaard dan kan ze gaan “zweten” als ze op kamertemperatuur wordt gebracht. Bij een te hoge temperatuur wordt de chocolade bleek en gaat smelten.
Chocolade houdt ook niet van vochtigheid: ze wordt wit en kan geurtjes gaan opnemen. Bewaar chocolade dus best in een hermetisch gesloten doos waar geen lucht, vochtigheid of geurtjes binnen kunnen dringen. En best niet in de koelkast: het is daar niet echt droog en de chocolade kan gaan kristalliseren.

Maar opgelet : eieren met roomvulling worden best wel op een koele plek bewaard! Bij te hoge temperatuur kunnen immers in de vulling schadelijke microorganismen tot ontwikkeling komen.

Hoe lang kun je ze bewaren ?
Om ten volle te kunnen genieten van de smaak worden chocolade-eieren best binnen de acht dagen na aankoop geconsumeerd, vooral als het gaat om eieren met roomvulling. Donkere chocolade (fondant) kan langer bewaard worden dan witte, maar na anderhalf jaar wordt ze toch best alleen nog gebruikt in keukengerechten. Melkchocolade verliest zijn kwaliteiten na ongeveer zes maanden.


Kan je allergisch zijn voor chocolade ?

PaaseierenSommige paaseieren kunnen allergenen bevatten, zoals gluten of nootjes. Als je allergisch bent voor bepaalde voedingswaren, informeer je dan best op voorhand voor je deze lekkernij aankoopt.
De aanwezigheid van allergenen moet altijd worden vermeld, zeker deze waarvan je niet kan weten dat ze erin zitten. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om :

 • Eieren of eiproducten (albumine) :
  Worden gebruikt in sommige vullingen.
 • Gluten :
  Deze molecule komt voor in granen zoals tarwe, gerst, haver en afgeleide producten ervan. Sommige ingrediënten van paaseieren kunnen gluten bevatten.
 • Gedroogde vruchten :
  Veel paaseieren bevatten noten, hazelnoten, amandelen, …
 • Melk (lactose, melkeiwit, …) :
  Zuivelproducten worden veel gebruikt in (gevulde) paaseieren. Soms kunnen sporen van melkproducten ook in donkere chocolade voorkomen (in minieme hoeveelheden).En ten slotte…

Ook dit jaar hebben de klokken weer paaseieren gebracht en menig kinderhart sneller doen slaan…
Maar opgelet: niet te gulzig! Voor het proeven van chocolade heb je immers je vijf zintuigen nodig: ze kiezen, ze voelen, hoe zouden ze smaken? Het geluid als je ze eet… En tenslotte de heerlijke smaak! Neem er wat tijd voor !


Bron : Nieuwsbrief Nr.53, pagina's 4-5.Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet