Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Onze voeding > Additieven > Steviolglycosiden, een zoetstof op basis van stevia

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
steviolglycosiden, een zoetstof oP basis van stevia Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 07.01.2019


SteviaStevia (Stevia rebaudiana) of honingkruid is een plant die van oorsprong uit subtropisch en tropisch Zuid- en Centraal-Amerika komt. Stevia komt nog in het wild voor op de hoogvlakte in het grensgebied tussen Brazilië en Paraguay. De plant wordt daar door de lokale bewoners al eeuwenlang gebruikt als zoetmiddel voor thee en in kruidenextracten (tisane).

Na een grondige evaluatie door EFSA (Europese voedselveiligheidsautoriteit) zijn de extracten van de plant Stevia, die men “steviolglycosiden” noemt, toegelaten als zoetstof in december 2011 in de Europese Unie. De zoetstof kreeg het nummer E960. Deze zoetstof wordt geëxtraheerd uit de blaadjes van de plant. Het zoetmiddel is 200 tot 300 keer zoeter dan suiker maar bevat geen calorieën.

Hoe kan je als consument nu weten of een voedingsmiddel steviolglycosiden bevat? Het is wettelijk verplicht te vermelden in de ingrediëntenlijst “zoetstof: steviolglycosiden” of “zoetstof: E960”. Daar steviolglycosiden verkregen worden door een complex zuiveringsproces, kan deze zoetstof niet gepresenteerd worden als “natuurlijk”, maar wel als “van natuurlijke oorsprong”.

SteviaEr kunnen claims gemaakt worden voor producten die steviolglycosiden bevatten, zoals de voedingsclaims “zonder suiker”, “suikervrij” of “suikerarm”, als de producten voldoen aan de specifieke voorwaarden voor deze claims. De claim “zonder toegevoegde suikers” mag daarentegen niet, omdat volgens de claimsvoorwaarden aan het product in dat geval ook geen levensmiddelen mogen toegevoegd zijn die bijdragen aan de zoetkracht, dus ook geen zoetstoffen. Beweringen mogen verder niet misleidend zijn.

Recent werd de novel food status van de plant Stevia rebaudiana verduidelijkt. De huidige situatie kan als volgt samengevat worden:

Gebruik van Stevia rebaudiana Bertoni voor bereiding van thee en van kruiden- of fruitinfusies bedoeld om als zodanig geconsumeerd te worden is toegelaten.

Gebruik in andere toepassingen is niet toegelaten in navolging van de wetgeving betreffende nieuwe voedingsmiddelen (novel food) (Verordening (EG) 2015/2283), tenzij de toepassing valt binnen één van volgende toepassingsgebieden. In deze gevallen is de specifiek geciteerde wetgeving van toepassing:
  • Zoetstoffen (steviolglycosiden) -> hiervoor is de wetgeving inzake levensmiddelenadditieven (Verordening (EG) Nr.1333/2008) geldig, of
  • Smaakstoffen -> hiervoor is de wetgeving inzake aroma’s (Verordening (EG) Nr.1334/2008) geldig.

De bladeren mogen dus niet toegevoegd worden aan voedingsmiddelen (niet als blad en ook niet als poedervorm van gedroogde bladeren) in andere toepassingen dan thee, kruiden- en fruitextracten, aangezien dit gebruik als een niet toegelaten nieuw voedingsmiddel (novel food) wordt beschouwd.

Bij de verkoop van de plant voor voedingsdoeleinden moet dus duidelijk weergegeven worden op het etiket waarvoor het product geschikt is: de blaadjes zijn geschikt voor de bereiding van thee en van kruiden- of fruitinfusies.De blaadjes worden hierbij niet gegeten.


Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet