|
Contactmaterialen
Afdrukbare versie | Laatst bijgewerkt op
30.10.2017
Voeding komt voortdurend in contact met andere materialen.
Het meest voor de hand liggend is de verpakking, directe verpakkingen
maar ook secundaire verpakkingen.
Verpakkingen kunnen verschillende functies hebben zoals het
levensmiddel beschermen tegen besmettingen van buitenaf, toelaten
het product op een gemakkelijke wijze te verhandelen of te vervoeren,
een goede kwaliteit van het levensmiddel behouden enzovoorts.
Verpakkingen zijn ook belangrijk bij het overmaken van belangrijke informatie
naar de consument. Denken we maar aan de samenstelling
van het levensmiddel of de allergeneninformatie.
Naast de verpakkingen zijn er echter
nog veel meer materialen waarmee
een levensmiddel in contact komt.
Als we in onze eigen keuken rondkijken
zien we van alles wat met
levensmiddelen in aanraking komt,
bvb. borden, kommen, bestek,
spatels, maar ook het werkblad, de
potten en pannen, de koffiekan,
het stuk van de mixer dat in het
levensmiddel komt, bakvormen, de
binnenkant van het koffietoestel,
bewaardozen, de barbecue grill, etc.
De lijst is eindeloos.
En ook op industriële schaal, tijdens
het productieproces is er voortdurend
contact tussen het materiaal
en de levensmiddelen, zo zijn er de
leidingen, bakken, kleppen, zakken
etc.
Al deze materialen en voorwerpen
zijn onderworpen aan zowel
Europese als Belgische wetgeving.
In het ideaal geval is een voorwerp
of een materiaal dat bestemd is om
met levensmiddelen in contact te
komen inert, m.a.w. gaan er geen
stoffen uit dat materiaal of voorwerp
over naar het levensmiddel.
De praktijk kan echter anders
uitdraaien. Er kan er zich migratie of
set off voordoen. Dit zijn processen
waarbij ongewild stoffen vanuit het
contactmateriaal in het levensmiddel
terecht komen. Sommige
situaties kunnen migratie bevorderen,
bijvoorbeeld hoge temperaturen,
contact met zure of vette
levensmiddelen, een lange contacttijd
etc.
De wetgeving stelt dat er geen
bestanddelen mogen worden
afgegeven in hoeveelheden die een
gevaar zouden kunnen opleveren
voor de gezondheid van de consument,
of die de samenstelling van
het levensmiddel of de geur, kleur,
smaak etc zou veranderen.
Tijdens de fabricage van de contactmaterialen moeten
alles in het werk gesteld worden om een veilig product
te maken. Daarvoor moet een degelijk kwaliteitssysteem
uitgewerkt worden. De keuze van de grondstoffen is
belangrijk, het naleven van de procedures, en het uitvoeren
van tests, de zogenoemde migratietesten.
In de wetgeving zijn ook bepalingen opgenomen die
verband houden met de etikettering. Het is van belang
dat een product kan getraceerd worden als er zich een
probleem voordoet en natuurlijk ook dat de consument
weet wat hij er wel mag mee doen en wat niet.
Het FAVV neemt al vele jaren stalen van contactmaterialen
om die te laten testen op migratie. Het kan hierbij
gaan om globale migratie metingen waarbij alles gemeten
wordt wat er vrijkomt of om specifieke migratiemetingen
waarbij gekeken wordt naar de migratie van één
specifieke component.
In 2016 werden door het FAVV 1.100 monsternemingen
uitgevoerd op contactmaterialen. Voorbeelden hiervan
zijn globale migratietesten op plastiekmaterialen,
migratie van lood en cadmium uit keramiek, migratie
van weekmakers gebruikt in de dichtingringen van
metalendeksel van bokalen, migratie van formaldehyde
uit melamine voorwerpen (bvb kinderbordjes), migratie
van bisfenol A uit zuigflessen, migratie van inktcomponenten,
enzovoorts.
Globaal waren 98,5 % van
de analyses conform.
Bron : naar een artikel in Nieuwsbrief FAVV
Nr.46, pagina 5. |
|
 |