Deze bladzijde weergeven in het : Frans Nederlands
 
  ZOEKEN
 

Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550

Startpagina Consumenten > Dagelijks leven > Bereiding > Barbecuetips

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Barbecuetips Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 06.04.2018


BarbecueDe zomer is de tijd van het jaar waarop iedereen volop probeert te genieten van de buitenlucht en de daarbij horende activiteiten. Eén van deze activiteiten is natuurlijk een traditionele zomerse barbecue, de gelegenheid bij uitstek om te genieten van een lekkere maaltijd al dan niet begeleid met enkele drankjes. Er is echter een keerzijde aan deze zomerse medaille: zomerse temperaturen zijn gunstig voor de ontwikkeling van allerlei micro-organismen, zeker in smakelijke vleesbereidingen. Ook andere ongenode gasten zoals insecten genieten er graag van en zijn daarbij niet al te kieskeurig.
Opdat dit toppunt van gezelligheid niet zou eindigen op een zeer ongezellige manier, geven we hieronder enkele aanbevelingen.


De voorbereiding

Koop de ingrediënten, zoals vers vlees, vis, gehaktproducten, zo kort mogelijk op voorhand. Koop ze als laatste van uw boodschappenlijstje. Let op, in de auto kan het erg warm worden, niet alleen in de passagiersruimte maar ook in de koffer. Gebruik daarom liefst een koelbox of koeltas. Rij direct naar huis en plaats de producten onmiddellijk in de koelkast of diepvriezer. Als u diepvriesproducten gebruikt, haal ze dan op tijd uit de diepvriezer en laat ze ontdooien in de koelkast. Wil u ze toch pas op het laatste moment ontdooien, doe het dan in de microgolfoven..

BarbecueWil u de producten marineren, doe dit dan, afgedekt, in de koelkast..

Grote stukken vlees of gevogelte worden best of versneden of voorgegaard.

Bijgerechten, zoals sla, koude aardappelen, koude deegwaren enz.., kunnen een tijdje op voorhand worden klaargemaakt maar blijven tot vlak voor het opdienen in de koelkast. Hetzelfde geldt voor de zelfbereide desserts of voor kant-en-klare desserts die koel moeten bewaard worden. Haal ze pas uit de koelkast als de maaltijd naar zijn einde loopt.

Gebruik niet dezelfde plank om groenten, vlees en vis te versnijden.

Steek de barbecue op tijd aan en laat de houtskool voldoende uitbranden, ongeveer 15 minuten, voor u de gerechten op de rooster legt.


Op en rond de barbecue

BarbecueZet de bijgerechten pas klaar als de barbecuegerechten gaar zijn. Zet ze zo ver mogelijk van het barbecuestel en liefst in de schaduw.

Let op voor kruisbesmetting! Rauwe vleeswaren, vis en gevogelte bevatten altijd een zekere hoeveelheid bacteriën. Als die in aanraking komen met voedsel dat klaar is om op te dienen, kunnen deze bacteriën hierop overgaan. Hou rauw vlees altijd gescheiden van klaargemaakte gerechten.

Laat de gerechten na het bakken niet te lang liggen, zet ze in de koelkast. Zijn ze toch blijven liggen bij kamertemperatuur, gooi ze dan liever weg.

Laat gehaktproducten zoals worstjes en vis, kip, kalkoen, kalfs- en varkensvlees volledig doorbakken. Een verkoolde buitenkant wil niet noodzakelijk betekenen dat het product van binnen volledig gaar is.Barbecuetips

Belgen houden van barbecue. Van zodra het wat warmer wordt halen we de grill boven en nodigen we vrienden en familie uit… Hieronder vindt u enkele aanbevelingen voor een barbecue zonder zorgen.

• Bewaar het vlees in de koelkast totdat het gebakken wordt. Ook rauwkost en sauzen worden bij voorkeur niet uit de koelkast gehaald tot op het moment dat ze op tafel worden gezet.
• Vermijd contact tussen rauw vlees en rauwkost om kruisbesmetting te vermijden.
• Reinig de grill grondig voor gebruik en zet ze enkele minuten boven de vlam. Ook de barbecue zelf moet goed gereinigd en onderhouden worden (resten van vet en verbrand vlees zijn te mijden!).
• Wacht tot de houtskool wit is voor u het vlees op de grill legt.
• Zorg ervoor dat er geen vlammen ontstaan en vermijd vooral rechtstreeks contact van de vlammen met het vlees. Hierdoor verbrandt het vlees en worden schadelijke stoffen gevormd van het type“PAK” (polycyclische aromatische koolwaterstoffen).
• Probeer ook te vermijden dat er vet op de houtskool valt, aangezien daardoor ook“PAK’s” kunnen ontstaan.
• Plaats de grill op 10 cm hoogte boven de houtskool om de vorming van PAK’s te beperken.
• Als de barbecue niet warm genoeg meer is, steek ze dan niet opnieuw aan met het vlees erop. Neem het vlees eraf en wacht tot de vlammen kleiner zijn geworden en de gloeiende houtskool opnieuw wit is.
Als U deze tips naleeft hebt u het risico op de vorming van toxische stoffen tijdens de barbecue onder controle.
• Vermijd ieder rechtstreeks of onrechtstreeks contact, bijvoorbeeld via keukengerei, tussen gebakken en rauw vlees.
• Plaats de maaltijdresten snel in de koelkast zodra de maaltijd beëindigd is (binnen de twee uur) en consumeer de resten binnen de 24 tot 48 uur nadat u ze eerst goed hebt opgewarmd.
• Hou kinderen uit de buurt van de barbecue… Dit heeft niet rechtstreeks te maken voedselveiligheid, maar een brandwonde is er sneller dan u denkt!
Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst..

Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet