Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN
 voor de Consumenten
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z

Meldpunt
0800 13 550
Startpagina Consumenten  > Onze voeding > Nagerechten, snoepgoed,... > Driekoningentaart LinkedIn

CONSUMENTEN
Meldpunt Productterugroepingen Waarschuwingen Onze voeding Dagelijks leven Wat doet het FAVV voor de consumenten ? Incidenten voedselveiligheid Publicaties Video's Over het FAVV Praktisch   - Werkaanbiedingen
  - Nuttige links
COMITES
Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité
PROFESSIONELEN
Driekoningentaart
Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 01.12.2020
DriekoningentaartOp 6 januari vieren we Driekoningen. Bij deze gelegenheid hoort traditioneel een speciaal gebak: de driekoningentaart! Een taart die bestaat uit amandelcrèmevulling, een bijgeleverde papieren kroon en in de taart verwerken de banketbakkers iets dat er niet direct in thuis hoort: een boon!

Sinds de Oudheid hebben bonen een sterke symboliek omwille van hun embryovorm. Voor velen was de boon dan ook het symbool van de vruchtbaarheid. In de Middeleeuwen zou de boon ook gebruikt zijn als stemmunt door werkliedengildes om hun “koning” aan te duiden die de taak kreeg om hen te vertegenwoordigen.

De persoon die “de boon” ontdekt in zijn stuk driekoningentaart mag zich een dag lang koning of koningin noemen en mag de papieren kroon dragen.

Een vraag die rond deze periode veel gesteld wordt aan het Voedselagentschap is of de“boon” in de taart wel voedselveilig is?

De boon in de driekoningentaart is een stevig verankerde traditie in België, maar het spreekt voor zich dat die boon wel aan bepaalde voorwaarden moet voldoen.
  • Zo moet ze voldoende groot zijn om gemakkelijk te worden gevonden zonder dat het risico bestaat dat ze wordt ingeslikt.
  • Ze mag ook de tanden van de toekomstige koning of koningin niet beschadigen.
  • Het materiaal waarvan de boon gemaakt is, mag ook geen bron van besmetting vormen voor de taart.

Indien de boon aan deze voorwaarden voldoet, is het FAVV van mening dat de aanwezigheid van een boon geen reëel risico inhoudt voor de consument. Voorzichtigheid is echter geboden bij het eten van de taart.

Het FAVV raadt ondernemingen aan om op een voorverpakte driekoningentaarten een duidelijke waarschuwing over de niet-eetbare boon toe te voegen. Niet iedereen is namelijk op de hoogte van deze traditie (een buitenlandse toerist bijvoorbeeld). Een woordje uitleg van de bakker in kwestie over deze traditionele taart waarin een (plastieken) boon of figuurtje verstopt zit of een duidelijke waarschuwing kan helpen om eventuele risico’s te vermijden.


Bron : Naar een artikel in de Nieuwsbrief FAVV nr.67, pagina 12.

Onze missie is ervoor zorgen dat alle actoren van de keten aan de consument en aan elkaar een optimale zekerheid geven dat levensmiddelen, dieren, planten en producten die ze consumeren, houden of gebruiken, betrouwbaar, veilig en beschermd zijn, nu en in de toekomst.
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Ons cookiebeleid   |   Toegankelijkheidsverklaring   | Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden.   |   Extranet