|
|
Over de ziekte | Actualiteit | Maatregelen en preventie |
internationaal verkeer |
Publicaties | Nuttige links | Contact |
|
Actualiteit in België![]() ![]()
Op 20 november 2020 werd, na een iets meer dan 2 jaar durende strijd tegen de Afrikaanse varkenspest (AVP), de opheffing van de beperkingsgebieden goedgekeurd door de Europese Commissie. Op 21 december 2020 herwon België de ziektevrije status "Afrikaanse varkenspest" voor alle suidae (varkens en everzwijnen, zowel in het wild als in gevangenschap) op het niveau van de Wereldorganisatie voor dierengezondheid (OIE). Daarom wordt dan ook het ministerieel besluit van 26 september 2018 betreffende noodmaatregelen ter bestrijding van Afrikaanse varkenspest op 15 januari 2021 ingetrokken. Het wordt vervangen door het ministerieel besluit van 20 januari 2021 betreffende preventieve maatregelen tegen Afrikaanse varkenspest. Door de intrekking van het MB wordt het verbod op herbevolken in de oorspronkelijke besmette zone opgeheven. Varkenshouders die tussen 29 september en 2 oktober 2018 hun dieren preventief moesten laten slachten, kunnen dus weer varkens houden. Daarnaast is het weer mogelijk om, conform de regels en de bioveiligheidsmaatregelen, varkens van verschillende herkomst op hetzelfde voertuig te laden, zowel voor slachtvarkens als voor fokvarkens. Ook is het weer mogelijk om een lading fokvarkens te lossen op verschillende bedrijven. Het blijft desondanks belangrijk om waakzaam te zijn. De Afrikaanse varkenspest circuleert nog steeds in Oost-Europa en het virus heeft zich in september verder verspreid naar het grensgebied in Duitsland met Polen. Ons land volgt, net als alle Europese landen, de situatie aandachtig op om zo een tweede introductie van het virus te voorkomen. Hoewel de ziekte nu is uitgeroeid handhaaft het Waalse Gewest in het zuiden van de provincie Luxemburg nog steeds strenge toezichts- en controlemaatregelen. Dit moet voorkomen dat deze zones te snel opnieuw bevolkt worden door wilde everzwijnen. In de toekomst zullen ze geleidelijk aan worden afgebouwd, volgens een reeds vastgestelde strategie.
Ter herinnering Meer dan twee jaar geleden – op 13 september 2018 – werden in ons land de eerste besmettingen van Afrikaanse Varkenspest (AVP) bij everzwijnen vastgesteld. Vanuit Etalle, een plaats in het zuiden van de provincie Luxemburg, heeft de ziekte zich in de loop van de maanden westwaarts en noordwaarts verspreid onder de everzwijnpopulatie.
Als gevolg van deze besmettingen, verloor België zijn vrije status voor AVP bij wilde everzwijnen zoals bepaald door de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE). Aangezien er al die tijd geen besmettingen werden vastgesteld bij gehouden varkens en everzwijnen in gevangenschap heeft ons land wel steeds de vrije OIE-status voor AVP voor gehouden dieren behouden. Historiek van de zones De zones die van bij de aanvang zijn afgebakend rond de besmettingen, zijn in de loop der maanden verschillende keren aangepast aan de verspreiding van de ziekte.
Besmette zone
De maatregelen van het Waalse gewest voor de everzwijnen en alle activiteiten in de bossen in de zones kunnen op de volgende link geraadpleegd worden: http://www.wallonie.be/fr/actualites/mesures-de-lutte-contre-la-peste-porcine-africaine De maatregelen voor de varkens kan u raadplegen onder de rubriek "Maatregelen en preventie". |
|