www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2018
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
A tot Z
FR NLAdditieven en aroma's Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 13.06.2019

Additieven zijn stoffen die aan levensmiddelen worden toegevoegd om technische redenen: om de houdbaarheid te verlengen (bewaarmiddelen en anti-oxidanten), om de kleur of smaak te wijzigen of te herstellen (kleurstoffen en smaakversterkers)… Het FAVV voert analyses uit op bewaarmiddelen (sulfiet, benzoaat…), zoetstoffen (acesulfaam K, aspartaam, neotaam, sucralose, steviolglycosiden…), toegelaten en verboden kleurstoffen (soedanrood I, II, III en IV, methylgeel, oranje II, pararood, rhodamine B), toegelaten (fosfaten) en verboden emulgatoren (morfoline) enz. De Europese wetgeving betreffende de additieven bevat een positieve lijst; dit betekent dat enkel de additieven met een specifieke toelating mogen worden gebruikt.

Het FAVV zoekt ook naar de aanwezigheid van aroma's in bepaalde levensmiddelen om na te gaan of het gebruik ervan in overeenstemming is met de voorschriften van de Europese wetgeving. Bepaalde aromatiserende stoffen mogen niet worden toegevoegd aan de levensmiddelen, maar zijn van nature aanwezig in bepaalde ingrediënten, zoals bijvoorbeeld cumarine (vanillearoma) dat van nature aanwezig is in kaneel en pulegon dat van nature aanwezig is in pepermunt. Andere stoffen mogen worden toegevoegd, maar in beperkte hoeveelheden in bepaalde levensmiddelen, zoals bijvoorbeeld theobromine (chocoladearoma), dat reeds van nature aanwezig is in chocolade.

Het gebruik van sulfiet in gehakt vlees is wettelijk verboden. Vlees dat aan de lucht is blootgesteld oxideert en krijgt geleidelijk een bruinachtige kleur. Sulfiet wordt toegevoegd om de rode kleur van het vlees te bewaren. Hierdoor kan bedorven vlees een vers uitzicht behouden en een risico vormen voor de voedselveiligheid. In bereid gehakt vlees mogen wel sulfieten voorkomen in toegevoegde ingrediënten. In voorkomend geval mag het gehalte aan sulfiet in het eindproduct niet hoger zijn dat de wettelijk vastgestelde norm en moet het op de ingrediëntenlijst voorkomen. Een controle op de aanwezigheid van sulfiet in gehakt bestaat in eerste instantie uit een snelle routinetest waarbij gebruik gemaakt wordt van malachietgroen. Indien deze test positief is, wordt de aanwezigheid bevestigd in het labo.


Aantal missies Aantal operatoren
578 458


  Aantal
monsternemingen
Gunstige
monsternemingen (%)
Aantal
maatregelen
Aroma's 91 97,8 1
Toegelaten kleurstoffen 107 98,1 1
Verboden kleurstoffen 126 99,2 1
Zoetstoffen 59 100 -
Toegelaten emulgatoren 22 100 -
Verboden emulgatoren 45 100 -
Bewaarmiddelen - Benzoaten en sorbaten
84 100 -
Bewaarmiddelen - Parabenen 40 100 -
Bewaarmiddelen - Sulfiet in andere levensmiddelen 149 100 -
Bewaarmiddelen - Sulfiet in gehakt 970 94,1 13
Totaal 1.667 96,3 16


Maatregelen naar aanleiding van non-conformiteiten
  Aantal
maatregelen
PV 12
Maatregelen ingevolge non-conformiteiten bij een andere operator 1
Andere 3
Totaal 16


Non-conformiteiten
  Aantal
monsternemingen
Non-conforme
parameters
Vleesbereidingen 10 Sulfiet
Sportdranken 2 Cafïne
Snoep 1 Ponceau 4R, cochenille rood A (E124)
Hamburger 1 Sulfiet
Palmolie 1 Soudan IV
Limonade 1 Zonnegeel FCF/Oranje geel S (E110)
Vlees 1 Sulfiet
Versneden vlees 1 Sulfiet
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Wetenschappelijk Comité
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Lokale controle-eenheden (LCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren