www.favv.be       FAVV - ACTIVITEITENVERSLAG 2014
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
ZOEKMOTOR
A tot Z
FR NL  Controle van reizigers bij de douane Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 06.08.2015

In samenwerking met douane, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en andere Gezondheidsproducten (FAGG) en de FOD Volksgezondheid werden controles op de bagage van reizigers uitgevoerd in de luchthaven van Brussel-Nationaal (Zaventem), Brussels South (Gosselies), Bierset en Oostende. De naleving van de regels op de invoer van vlees, planten, dierlijke en plantaardige producten, dieren- beschermde diersoorten inbegrepen -werd hierbij gecontroleerd; de naleving van deze regels is immers van het grootste belang voor de volksgezondheid en de bescherming van de bedreigde soorten (CITES: Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Ook werd eveneens gecontroleerd op de mogelijke illegale invoer van cosmetica en geneesmiddelen. Deze actie, "EBOLA-actie" genaamd, werd in 2015 in "actie BACON" (Bagage CONtroles") herdoopt.

Bij de 28 uitgevoerde controles in 2014 werden door het FAVV, het FAGG en de FOD Volksgezondheid producten in beslag genomen bij 291 reizigers:
  • 724 kg levensmiddelen (vlees, vis, melkproducten, fruit, …),
  • 1.241 stuks met cosmetica,
  • 1.322 dozen geneesmiddelen.

In het kader van de sensibiliseringscampagne voor de preventie van hondsdolheid werden controles op huisdieren uitgevoerd: 18 honden en katten werden gecontroleerd; één kat werd in quarantaine geplaatst wegens het niet respecteren van de wachttijd na een vaccinatie.
 
   
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

ONZE SITES : - FAVV Professionelen
- FAVV Consumenten
- De smiley
- Foodweb
- FAVV Enquêtes
CONTACT :
- De woordvoerders
- Provinciale controle-eenheden (PCE)
- Interne en externe laboratoria
- Het meldpunt voor de consument
- De ombudsdienst voor de operatoren