Deze bladzijde weergeven in het :   Frans   Nederlands   Engels

Zoekmotor  



Zoeken van A tot Z
Siteplan
 
Startpagina > Wetenschappelijk Comité > Workshops
Professionelen Over het FAVV Organogram Contact Autocontrole Checklists "Inspecties" Dierlijke productie Erkenningen, toelatingen en registratie Export naar derde landen Financiering van het FAVV Invoer derde landen Laboratoria Levensmiddelen Meldingsplicht Ombudsdienst voor de operatoren Plantaardige productie Voorlichtingscel Wetgeving Zelfstandige dierenartsen Publicaties Praktisch Comités Auditcomité Raadgevend Comité Wetenschappelijk Comité Consumenten

 
 

Workshops/symposia van het Wetenschappelijk comité



  Deze pagina bevat de informatie betreffende de verschillende workshops/symposia die door het Wetenschappelijk Comité van het FAVV werden georganiseerd.




 
Het verbeteren van de veiligheid van de voedselketen door risicopreventie in de plantaardige en dierlijke productie (28/11/2014)
   

Risk ranking in the food chain (29/11/2013)

   

De voedselveiligheid van de korte keten (09/11/2012)

   
Toepassingen van microbiologische risicobeoordeling in de voedselketen (25/11/2011)
   
Nanotechnology in the Food Chain (24/11/2010)
   
Indicatoren ter ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid (27/11/2009)
   
Emerging Animal Diseases: From Science to Policy (17/10/2008)
   
Wetenschappelijke exploitatie van databanken voor risico-evaluatie in het kader van de voedselveiligheid (23/11/2007)
   
Toepassing van risico-evaluatie in de voedselketen (20/10/2006)
   
Toepassing van het voorzorgsbeginsel in de voedselketen (21/10/2005)






Het verbeteren van de veiligheid van de voedselketen door risicopreventie in de plantaardige en dierlijke productie (28/11/2014)

 
 Affiche
 
 Programma
 
 Proceedings
 
Presentatie 1: Scope of the symposium. Why this subject? How to relate risk prevention with risk assessment and safety of the food chain? (Anne LEGREVE & Jeroen DEWULF)
 

Sessie 1: Setting the scene: food safety risks related to primary production

Presentatie 2: Changes in plant production and associated phytosanitary and food safety risks: a retrospective look and challenges for the future (Martin WARD)
Presentatie 3:

Changes in animal production and associated animal health and food safety risks: a retrospective look and challenges for the future (Preben WILLEBERG)

Presentatie 4a: Trends in resistance against phytopharmaceuticals in plant production. What are the consequences for food safety? (Gert KEMA)
Presentatie 4b:

Comparison with animal production (Jeroen DEWULF)

Presentatie 5:

Invasive species influencing animal health and food safety (Marius GILBERT)

 

Sessie 2: Vigilance for emerging risks and risk prevention : keystones for success

Presentatie 6:

Vigilance for emerging risks in animal health (Gwenaelle DAUPHIN)

Presentatie 7:

Prevention of introduction and spread of emerging plant pests and diseases (Michael J JEGER)

Presentatie 8:

Stakeholders attitudes/perceptions towards risk prevention (Coralie LUPO)

     
  Round table discussion about risk prevention in the food chain with stakeholders (Frank VAN OSS)
 
  Samenvatting en conclusies (Etienne THIRY)






Risk ranking in the food chain (29/11/2013)

 
  Proceedings
 

Sessie 1: Risk ranking in the food chain: state of the art

Presentatie 1: Needs and expectations of risk ranking in the food Chain: results of a survey amongst risk managers and stakeholders (N. Speybroeck)
Presentatie 2:

Risk ranking: critical inventory of existing methodologies (M. Sanaa)

Presentatie 3:

Risk ranking of zoonotic diseases: a multi-factor framework (V. Davidson)

Presentatie 4: What can socio-economic analysis add to risk ranking? (J. Rushton; for further information: http://www.neat-network.eu)
Presentatie 5:

An approach for ranking emerging risks (T. Robinson)

 

Sessie 2: Practical examples of risk ranking in the food chain

Presentatie 6:

Risk ranking of invasive plant pathogens and pests (J. Heikkilä)

Presentatie 7:

Ranking of food producing animal diseases and zoonoses (C. Saegerman)

Presentatie 8:

Ranking of microbiological risks (K. Koutsoumanis)

Presentatie 9:

Ranking of chemical risks in food (M. Mengelers)

Presentatie 10:

Risk ranking by the Scientific Committee of the FASFC and implementation into policy (X. Van Huffel)

 
Samenvatting en conclusies (C. Van Peteghem & C. Saegerman)






De voedselveiligheid van de korte keten (09/11/2012)

 
  Programma
  Proceedings
 Samenvatting
   
Sessie 1: De korte keten: stand van zaken
Presentatie 1: Wat verstaan wij onder de korte keten? (M. Uyttendaele)
Presentatie 2:

Het beleid van het FAVV inzake de voedselveiligheid van de korte keten

(H. Diricks)

Presentatie 3: De korte keten in Vlaanderen: mogelijkheden en knelpunten (A. Detelder)
Presentatie 4: Het korte keten beleid in Wallonië (D. Winandy)
Presentatie 5: De voedselveiligheid van de korte keten: gevalsstudies in Nederland (B. ter Kuile)
 

Sessie 2. Voedselveiligheid van de korte keten

Presentatie 6: Microbiologische aspecten met betrekking tot de voedselveiligheid van de korte keten (L. Herman)
Presentatie 7:

Chemische aspecten met betrekking tot de voedselveiligheid van de korte keten

(L. Pussemier)

Presentatie 8: De beheersing van de voedselveiligheid van de korte keten: de ervaring van de ‘Kwaliteitscel voor Hoeveproducten’ bij de begeleiding van de producenten in de Waalse regio (M. Sindic)
 

Sessie 3. De korte keten en de maatschappij

Presentatie 9: De korte keten in Frankrijk: een antwoord op de verwachtingen van consumenten? (P. Sans)
Presentatie 10:

De directe verkoop van boer aan consument: socio-economische succesfactoren en aandachtspunten (E. Wauters)

 
Samenvatting en conclusies (A. Huyghebaert)





Toepassingen van microbiologische risicobeoordeling in de voedselketen(25/11/2011)

 
  Programma
  Proceedings
   
Sessie 1: Microbiologische risicobeoordeling: mogelijkheden en beperkingen
Presentatie 1: Risicobeoordeling bij de wetenschappelijke onderbouwing van beleidsbeslissingen:mogelijkheden en beperkingen (O. Cerf)
Presentatie 2: Beperkingen van risicobeoordeling (D. Berkvens)
Presentatie 3: Kwantitatieve risicobeoordeling als basis voor het formuleren van prestatiedoelstellingen in de voedselketen: mogelijkheden bij de bestrijding van Campylobacter afkomstig van vleeskippen (A. Havelaar)
Presentatie 4:

De toepassing van microbiologische risicobeoordeling in de voedingsindustrie

(F. Delmas-Julien)

 
Sessie 2: Toepassingen van microbiologische risicobeoordeling
Presentatie 5: Vereenvoudigde web-gebaseerde risicobeoordeling voor gebruik van water in de primaire plantaardige productie (J. Monaghan)
Presentatie 6:

Risico van cefalosporineresistentie-overdracht bij consumptie van kippenvlees

(J. Dewulf)

Presentatie 7: Risico van listeriose bij consumptie van gerookte zalm (L. Herman)
Presentatie 8: Opkomende microbiële risico's in de voedselketen (M. Uyttendaele)
 
Samenvatting en conclusies (X. Van Huffel)





Nanotechnology in the Food Chain (International Symposium) (24/11/2010)

 
Folder
Program
Proceedings
 
Theme 1: Definitions of nanotechnology - Terminology & classification
Presentation 1: Introduction to Nanotechnologies and Nanomaterials (J. Bridges)
 
Theme 2: Applications of nanotechnology in the food chain (part 1)
Presentation 2: Food Applications of Nanotechnologies: An Overview of Potential Benefits and Risks (Q. Chaudhry)
Presentation 3: Nanotechnology in food diagnostics (J. Lammertyn)
 
Theme 2: Applications of nanotechnology in the food chain (part 2)
Presentation 5: Nanotechnology – A Challenge  for  the  Food  and  Drink  Manufacturing  Industry (M. Knowles)
 
Theme 3: Toxicological aspects of nanotechnology in the food chain
Presentation 6: Toxicodynamic aspects of nanoparticles in food: interactions with the intestinal barrier (Y.-J. Schneider)
Presentation 7: In vitro nanotoxicology: an interdisciplinary approach (H. Bouwmeester)
 
Theme 4: Risk assessment - EFSA’s point of view
Presentation 8: The potential risks arising from Nanoscience and Nanotechnologies on Food and Feed Safety (C. L. Galli)
 
Theme 5: Communication, perception & participation of the consumer
Presentation 9: Nanotechnology in the Food Chain (G. Gaskell)
 
Theme 6: Regulatory aspects
Presentation 10: Regulatory Aspects applicable to Nanomaterials in Food (E. Poudelet)




Emerging Animal Diseases: From Science to Policy (International Colloquium) (17/10/2008)

  Thema 1: Risk assessment of emerging animal diseases.
Presentatie 1:  Current position of the OIE on the approach of emerging diseases (C. PLANTE)
Presentatie 2:  Understanding the factors of Animal Disease (L. J. KING)
Presentatie 3:  EFSA activities on emerging risks : bluetongue as a case study (H. DELUYKER)
Presentatie 4:  Climatic changes and emerging animal diseases (J-P. VAN YPERSELE)

Thema 2: Risk management of emerging animal diseases.
Presentatie 5:  The EU policy on emerging animal diseases (B. VAN GOETHEM)
Presentatie 6:  Early diagnosis of animal diseases: a key-element for rapid and efficient management (P. KERKHOFS)

Thema 3: Examples of a ‘risk-based’ approach on possibly (re-)emerging animal diseases.
Presentatie 7:  Preventing Classical Swine Fever re-emergence: a continuous challenge (F. KOENEN)
Presentatie 8:  Surveillance of West Nile virus infection in Europe: assessment and improvement axes (S. LECOLLINET)
Presentatie 9:  Virus diseases exotic to the EU with emphasis on Rift Valley fever (F. Glyn DAVIES)
Presentatie 10:  Risk assessment of the re-emergence of bovine brucellosis/tuberculosis (C. SAEGERMAN)

Discussion & Conclusions (P. MORTIER & X. VAN HUFFEL)

Brochure




Wetenschappelijke exploitatie van databanken voor risico-evaluatie in het kader van de voedselveiligheid (23/11/2007)

 
Programma

Thema 1: Databanken: kenmerken en exploiteerbaarheid
Presentatie 1:  Kenmerken van Europese databanken - State of the art (Deluyker)
Presentatie 2:  Exploiteerbaarheid van gegevens voor risico-evaluatie (Hens)

Thema 2: Beschikbaarheid van databanken met het oog op een risico-evaluatie
Presentatie 3:  Wetenschappelijke exploitatie van databanken van het FAVV (Robijns)
Presentatie 4:  Voedselconsumptie databanken (Temme)
Presentatie 5:  Databanken bij de professionele sectoren (Hallaert en Kettlitz)

Thema 3: Gebruik van databanken die in België beschikbaar zijn - Gevalsstudies
Presentatie 6:  Listeria monocytogenes in gerookte zalm (Van Boxstael)
Presentatie 7:  Blootstellingschatting van de consument aan pesticidenresidu's (Claeys en Wilmart)
Presentatie 8:  Microbiologische bewaking van karkassen en vlees (Ghafir)
Presentatie 9:  Blootstellingschatting van de consument aan cadmium (Vromman)

Synthese (Van Huffel)

Brochure





Toepassing van risico-evaluatie in de voedselketen (20/10/2006)

 
Programma

Thema 1:  Risico-evaluatie in de voedselketen: een continue benadering (Saegerman)
Thema 2:  Epistemologische en stochastische onzekerheid bij risico-evaluatie (Berkvens)
Thema 3:  Mogelijkheden en beperkingen van kwantitatieve risico-evaluatie: Campylobacter en Salmonella in pluimveeproducten / eieren (Uyttendaele)
Thema 4:  Risico-analyse voor fytosanitaire regelgeving en monitoring van quarantainebacteriën bij aardappelen (Van Vaerenbergh)
Thema 5:  Probalistische risico-evaluatie van het mycotoxine patuline bij consumptie van appelsap door Vlaamse kinderen (Baert)
Thema 6:  Visconsumptie en volksgezondheid: een geïntegreerde risico-baten analyse (De Henauw)
Thema 7:  Dioxines in de voedselketen: een verhaal zonder een einde? (Pussemier)
Thema 8:  Toepassing van risico-evaluatie door risicobeheerders (Verstraete)

Discussie en synthese (Van Huffel)
Brochure Workshop Sci Com 2006





Toepassing van het voorzorgsbeginsel in de voedselketen (21/10/2005)

 
Voorwoord (A. Huyghebaert)
Voorwoord (P. Vanthemsche)
Programma

Thema 1:  Communication et précaution (Hupet)
Thema 1:  The Precautionary Principle in EU Policies (M. Pellegrini)
Thema 2:  Acrylamide: do you have a problem? (J. A. Delcour)
Thema 3:  Beleidsmaatregelen tegen paratuberculose (L. Herman)
Thema 4:  Etude de cas "EST" (R. Saunier)
Thema 5:  Prise en compte du principe de précaution dans le cas d'avis scientifiques (B. Dufour)
Thema 6:  Het voorzorgsbeginsel en de voedingsindustrie (J. Hallaert)

Conclusions provisoires

Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 05.12.2014   |   Naar boven


Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA. Alle rechten voorbehouden   |   Extranet