Deze bladzijde weergeven in het: Frans Nederlands
  ZOEKEN

Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen
Zoeken van A tot Z
Professionelen > Publicaties > Persberichten & Mededelingen >Brexit: het FAVV adviseert eigenaars van huisdieren
Persbericht (25/09/2019) Volg ons op TwitterVolg ons op Facebook


Brexit: het FAVV adviseert eigenaars van huisdieren hun voorzorgen te nemen als ze naar en vanuit het Verenigd Koninkrijk willen reizen

  Ongeacht wanneer ze zich voordoet, zal de Brexit een aanzienlijke invloed hebben op het vervoer van gezelschapsdieren. Het FAVV wil ervoor zorgen dat, eenmaal het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten heeft, eigenaars van huisdieren (hond, kat of fret) die ermee naar het Verenigd Koninkrijk reizen, geen problemen ondervinden.

Aangezien de situatie over de Brexit nog steeds onzeker is wil het FAVV eigenaars van honden, katten of fretten adviseren om na te gaan of hun huisdier voldoet aan de vereisten alvorens ermee naar en vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK) te reizen.
Als er een Brexit komt bestaat het risico dat reizigers niet meer vrij kunnen reizen met hun huisdieren van het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie en vice versa, en dit vooral in het geval van een Brexit zonder akkoord. Reizigers moeten dan rekening houden met de sanitaire voorwaarden om de invoercontroles door de douane en door het FAVV te passeren die voorzien zijn als huisdieren de Europese Unie binnenkomen.

De basisvoorwaarden om legaal te reizen met een huisdier zijn:

  • In het bezit zijn van een Europees paspoort
  • Geïdentificeerd zijn via een microchip
  • Ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës)

Om mee te kunnen reizen moeten huisdieren in het algemeen een microchip hebben en gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Deze twee elementen moeten vermeld zijn in een geldig Europees dierenpaspoort of voor het Verenigd Koninkrijk, in een officieel gezondheidscertificaat afgeleverd door de Britse autoriteiten. Een Brits huisdierenpaspoort dat na Brexit wordt afgeleverd, is mogelijk niet langer de enige geldige voorwaarde aangezien het Verenigd Koninkrijk dan niet langer deel uitmaakt van de Europese Unie.

Naast deze basisvoorwaarden zullen naargelang van het type Brexit misschien striktere voorwaarden van toepassing zijn, zoals het onderwerpen van uw huisdier aan een bloedtest om na te gaan of het effectief immuun is tegen hondsdolheid.

Reizigers, informeer u!

We raden reizigers aan zich te informeren over de datum van de Brexit en over de voorwaarden om probleemloos met hun huisdier te kunnen reizen. Het FAVV heeft een website gemaakt (www.favv.be/brexit) met nieuws over de Brexit die ook inlichtingen bevat voor eigenaars van huisdieren. Deze informatie is ook beschikbaar via de federale portaalsite https://www.belgium.be/nl/brexit.
Eigenaars van huisdieren worden ook aangespoord om zich bij hun dierenarts te informeren.

  Contactpersoon voor de pers:
Liesbeth Van de Voorde
liesbeth.vandevoorde@favv.be
Tel.: 0479 77 73 04
Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant.

Afdrukbare versie   |   Laatst bijgewerkt op 26.09.2019    |   Naar boven
Gebruiksvoorwaarden & disclaimer   |   Copyright © 2002- FAVV-AFSCA - Alle rechten voorbehouden   |   Extranet