|
|
ALGEMEEN | INVOER | UITVOER | OP REIS MET UW DIER | NUTTIGE LINKS | CONTACT |
|
Uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk (VK): Plantaardige sector
4. Voeding van plaantaardige oorsprong 5. Invoer in het VK na doorvoer via de EU * * * 1. Definities
Plantaardig product: product van plantaardige oorsprong, onbehandeld of heeft slechts een eenvoudige behandeling ondergaan, inclusief hout en schors. 2 Fytosanitaire uitvoercontroles 2.1 Wetgeving (draft) The Plant Health (Amendment, etc.) (EU exit) Regulations 2020: https://www.legislation.gov.uk/uksi/2020/1482/contents/made The Plant Health (Phytosanitary conditions) (EU exit) Regulations 2020: https://www.legislation.gov.uk/uksi/2020/1527/contents/made 2.2 Hoog-risico-planten en plantaardige producten In het VK geldt er een invoerverbod voor hoog-risico-planten en plantaardige producten in afwachting van een risico-evaluatie. Dit invoerverbod geldt voorlopig niet voor EU-landen. De lijst van hoog-risico-planten en plantaardige producten kan geraadpleegd worden via: https://www.gov.uk/guidance/smarter-rules-for-safer-food-how-to-import-from-third-countries#high-risk-plants 2.3 Gereglementeerde planten en plantaardige producten
De controles op de fytosanitaire invoereisen zullen vanaf 1 januari 2021 in 3 fasen uitgebreid worden naar alle gereglementeerde planten en plantaardige producten:
De gereglementeerde planten en plantaardige producten moeten vergezeld zijn van een fytosanitair certificaat. Een fytosanitair certificaat is een officieel document waardoor het exporterende land verklaart dat de zending geïnspecteerd werd, voldoet aan de fytosanitaire eisen van het invoerende land en bijgevolg vrij is van de gereglementeerde organismen van het invoerende land. Het fytosanitair certificaat kan aangevraagd worden bij de Lokale Controle-eenheid, dit minstens 48u op voorhand weekends en feestdagen uitgezonderd. Contactgegevens LCE’s: http://www.favv.be/professionelen/contact/lce/ Meer info: omzendbrief PCCB/S4/1604537 Zendingen van fruit en groenten moeten ook vergezeld zijn van een normcontrolecertificaat (zie rubriek “handelsnormcontrole) De zending moet vooraf aangemeld worden door de Britse invoerder bij het APHA (Animal Plant Health Agency) via de IT-applicatie PEACH (Procedure for Electronic Application for Certificates from the Horticultural Marketing Inspectorate). Het fytosanitair certificaat is vereist om de zending aan te melden via PEACH; voor Roll-on Roll-off vracht en luchtvracht dient de vooraanmelding minstens 4u voor aankomst te gebeuren, voor andere transportmiddelen één dag voor aankomst in het VK.
Een fytosanitair certificaat is nodig: Vanaf 01/04/2021 voor:
Vanaf 01/07/2021 voor:
Volgende vruchten zijn vrijgesteld van invoercontroles en kunnen zonder fytosanitair certificaat binnengebracht worden in het VK:
Fruit en groenten die bewerkt en verpakt zijn (bv. versneden soepgroenten, geraspte wortels, …) kunnen zonder fytosanitair certificaat ingevoerd worden.
Een invoercontrole door de Britste autoriteit bestaat uit drie delen:
Deze invoercontrole is betalend. De vergoeding zal geïnd worden vanaf 1 april 2021. Voor de documenten- en identiteitscontrole wordt £10,51 aangerekend. De vergoeding voor de fysieke controle is afhankelijk van de planten en plantaardige producten die ingevoerd worden en kan geraadpleegd worden in Schedule 1 via: https://www.legislation.gov.uk/uksi/2019/1257/regulation/3/made
Vanaf 01/07/2021 zal de documenten-, identiteits- en fysieke controle gebeuren in de grenscontrolepost. Link: Lijst GCPs VK Tot 01/07/2021 kan de documentencontrole gebeuren in de grenscontrolepost of op een geregistreerde plaats van bestemming; de identiteits- en fysieke controle gebeuren op een geregistreerde plaats van bestemming. Hoe kan een invoerbedrijf zich registreren als plaats van bestemming?
APHA: place of destination registration form Forestry Commission : https://www.gov.uk/government/publications/register-a-place-of-destination Aan welke voorwaarden moet het invoerbedrijf voldoen om als plaats van bestemming dienst te doen?
De invoerder zorgt ervoor dat tijdens het transport naar en opslag op de plaats van bestemming de zending: - niet beschadigd wordt of de verpakking ervan gewijzigd wordt; - gesloten en verzegeld is om het risico op besmetting te beperken. De zending mag de plaats van bestemming niet verlaten voordat de bevoegde autoriteit beslist heeft dat de documenten-, identiteits- en fysieke controle gunstig is. De inspecteurs moeten toegang hebben tot een veilige, afgesloten omgeving om hun inspectie uit te voeren. De invoerder of een medewerker ervan moet aanwezig zijn om de zending aan te bieden voor inspectie.
Afhankelijk van het volume en producttype dat zal geïnspecteerd worden, moet de bedrijfsruimte over de nodige faciliteiten/uitrusting beschikken oa: -apparatuur om de gereglementeerde producten te laden en te lossen -inspectietafel -voldoende licht -toegang tot sanitaire voorzieningen (incl. voor het wassen van de handen) -voor bosbouwzendingen:apparatuur om de concentratie restgas te verifiëren alvorens de controle aan te vatten
Vanaf 1 januari 2021 dienen planten en plantaardige producten met hoge prioriteit (zie rubriek “gereglementeerde planten en plantaardige producten”) die aanwezig zijn in de handbagage ook vergezeld te zijn van een fytosanitair certificaat (bv. een rozenplant in een pot). Deze goederen kunnen bij aankomst onderhevig zijn aan een controle. Het betreft niet enkel de handbagage van reizigers maar eveneens van bestuurders (en hun begeleiders) van internationaal opererende vervoermiddelen (vrachtwagen, trein, …). 2.4 VK-plantenpaspoort Vanaf 1 januari 2021 kunnen bepaalde delen van het VK-grondgebied niet meer aangeduid worden als een EU-beschermde zone. Planten en plantaardige producten dienen aan specifieke voorwaarden te voldoen en vergezeld te zijn van een ZP-plantenpaspoort (ZP: Zona Protecta) alvorens ze kunnen binnengebracht worden in zo’n beschermde zone. Het VK zal de bioveiligheidsgaranties die een beschermde zone gaf handhaven door:
Bepaalde planten en plantaardige producten zullen, vanaf 1 januari 2021, ook een VK-plantenpaspoort nodig hebben om ze na invoer verder te transporteren van de geregistreerde plaats van bestemming naar een andere locatie in het VK indien:
De planten en plantaardige producten die een VK-plantenpaspoort nodig hebben zijn vermeld in bijlage 13 van de Plant Health (Phytosanitary conditions) (EU Exit) Regulations 2020. 2.5 Houten verpakkingsmateriaal Vanaf 1 januari 2021 moet het houten verpakkingsmateriaal (verpakkingsdozen, kratten, paletten, stuwhout) voldoen aan de ISPM 15 internationale standaard, het moet namelijk een hittebehandeling hebben ondergaan en voorzien zijn van het ISPM 15-merkteken. Het is mogelijk dat houten verpakkingsmateriaal wordt gecontroleerd bij de invoer in het VK. 2.6 Pre-uitvoercertificaat Het fytosanitair uitvoercertificaat kan worden afgeleverd indien de bevoegde overheid (het FAVV) over officiële informatie beschikt waardoor hij kan oordelen of de zending aan de fytosanitaire invoereisen van het derde land voldoet. Bepaalde fytosanitaire invoereisen kunnen niet gecontroleerd worden tijdens de exportcontrole van de zending (bv. er wordt geëist dat tijdens het groeiseizoen de planten geïnspecteerd werden). Indien de beschikbare officiële informatiebronnen (EU-wetgeving, plantenpaspoort, eventueel bedrijvenlijsten op de website van een bevoegde overheid) onvoldoende zijn om de invoervoorwaarden te certificeren dient de noodzakelijke fytosanitaire informatie tussen de bevoegde overheden uitgewisseld te worden via een geharmoniseerd document m.n. het pre-uitvoercertificaat. Meer informatie omtrent het pre-uitvoercertificaat: http://www.favv-afsca.fgov.be/exportderdelanden/omzendbrieven/_documents/20200224_Omzendbriefpre-uitvoercertificaten_V5_clean.pdf
3. Handelsnormcontroles: Alle groenten en fruit uit het toepassingsgebied van verordening (EU) nr 543/2011 en die vers (gekoeld inbegrepen) verhandeld worden, dienen bij in- en uitvoer ter controle aangemeld te worden bij het FAVV. De producten die moeten aangemeld worden, evenals de wijze waarop het aanmeldingsformulier dient ingevuld te worden kan geraadpleegd worden in de omzendbrief PCCB/S1/LSW/597024 Bij invoer van groenten en fruit in het VK zal bij een deel van de zendingen gecontroleerd worden of ze voldoen aan de handelsnormen van het VK. EU-lidstaten zullen een aanvraag kunnen indienen om de status van erkende inspectiedienst (GB Approved Inspection Services, AIS) te bekomen. De aanvraagprocedure zal zo spoedig mogelijk gepubliceerd worden. Zendingen afkomstig van landen met een AIS-status zullen niet systematisch een handelsnormcontrole ondergaan maar een klein deel van de zendingen zal ad random voor inspectie geselecteerd worden. 4. Voeder van plantaardige oorsprong Vanaf 1 april 2021 dienen hoog-risico levensmiddelen en diervoeder van niet-dierlijke oorsprong aangemeld te worden via IPAFFS (Import of Products, Animals, Food and Feed System). Vanaf 1 juli 2021 moet de vooraanmelding minstens één werkdag voor aankomst van de zending te gebeuren. De zending moet ingevoerd worden via een grenscontrolepost (GCP) waar een documentencontrole, en eventueel een overeenstemmings- en fysieke controle zal uitgevoerd worden. Link: Lijst GCPs VK Niet-Europese producten met een hoog risico, die geen EU invoercontrole hebben ondergaan (doorvoer), moeten aan de autoriteiten worden aangemeld via het IPAFFS vanaf 1 januari 2021. De zending dient via een GCP worden ingevoerd. Meer informatie over hoog-risicoproducten kan geraadpleegd worden op volgende link: high risk products 5. Invoer in het VK na doorvoer via de EU Momenteel is de EU niet verplicht om systematisch controles uit te voeren op gereglementeerde planten afkomstig van derde landen met als eindbestemming een derde land. In het no-deal scenario zullen deze zendingen in het VK behandeld worden als zendingen afkomstig van derde landen en gecontroleerd worden in erkende inspectieplaatsen. Elke zending moet vooraf aangemeld worden via de IT-applicatie PEACH alvorens ze kan ingevoerd worden in het VK: - een zending per luchtvracht dient 4 werkuren voor landing aangemeld te worden - een zending die via een andere weg dan luchtverkeer wordt ingevoerd dient 3 werkdagen vooraf aangemeld te worden Kennisgeving van het VK (EN): https://www.gov.uk/guidance/fresh-fruit-and-vegetable-marketing-standards-from-1-january-2021
|
|